Terug

Volg Vandaag Inside

Schalke 04 pakt door: haalt Russische hoofdsponsor Gazprom van shirt

Schalke 04 pakt door: haalt Russische hoofdsponsor Gazprom van shirt

Unspecified

24 feb 2022, 15:00

De Duitse voetbalclub Schalke 04 haalt de naam van hoofdsponsor Gazprom van het shirt vanwege de door Rusland ontketende oorlog in Oekraïne. Het Russische aardgasbedrijf is al jaren de belangrijkste geldschieter van de club uit Gelsenkirchen, die afgelopen seizoen degradeerde uit de Bundesliga. Voorlopig staat alleen groot de naam Schalke 04 op de voorkant van het blauwe shirt.

Eerder op de dag nam Schalke 04 al afscheid van Matthias Warnig, die namens Gazprom in de raad van toezicht zat. De 66-jarige Duitser trad in de zomer van 2019 als afgevaardigde van de hoofdsponsor toe tot de raad van toezicht. Warnig wordt gezien als een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin. Hij is directeur van Nord Stream AG, het consortium onder aanvoering van Gazprom dat de gaspijplijn Nord Stream 1 heeft aangelegd tussen Rusland en Duitsland.

Bij Schalke spelen Thomas Ouwejan (ex-AZ) en de uit Arnhem afkomstige Jimmy Kaparos. De 'Königsblauen' staan op de vijfde plaats in de tweede Bundesliga.

De Duitse voetbalbond DFB heeft zich ook uitgelaten over de oorlog in Oekraïne. "De DFB veroordeelt de aanval van Rusland op Oekraïne, die duidelijk in strijd is met het internationaal recht. De wereld mag niet werkeloos toekijken, Oekraïne heeft de solidariteit van ons allemaal nodig", staat in de korte boodschap. Diverse Duitse clubs, zoals Hertha BSC, VfL Wolfsburg en Eintracht Frankfurt, laten via de sociale media hun medeleven blijken met de inwoners van Oekraïne. Nederlandse voetbalclubs hebben zich nog niet uitgelaten over de situatie in Oost-Europa.

Deel dit artikel

Link gekopieerd