Terug

Volg Vandaag Inside

Rutte ziedend na boerenoproer bij huis minister Van der Wal: 'Dit is niet acceptabel'

Rutte ziedend na boerenoproer bij huis minister Van der Wal: 'Dit is niet acceptabel'

Unspecified

29 juni 2022, 09:35

De politie zal optreden tegen boeren die zich misdragen zoals dinsdagavond bij het huis van stikstofminister Christianne Van der Wal, zegt premier Mark Rutte. Deze groep "die het verpest voor de rest", heeft volgens hem het recht op een gesprek voorlopig verspeeld. Politie, justitie en burgemeesters zijn "zeer gemotiveerd om dit tegen te houden".

Rutte heeft vanaf de NAVO-top in Madrid met afschuw naar de "vreselijke beelden" gekeken. 'Deze kleine groep gaat echt alle grenzen te buiten.' Hij roept op om "beschaafd te demonstreren". De actie is "slecht voor de zaak waar zij voor staan".

Van der Wal en alle andere betrokkenen zijn "natuurlijk ontzettend geschrokken", zegt Rutte. Al wil hij daarover weinig kwijt "omdat zij niet wil dat het over haar gaat". De premier staat in contact met de hoofdrolspelers, op wie de gebeurtenissen volgens hem enorme indruk hebben gemaakt.

'Met deze boeren ga ik natuurlijk even niet in gesprek', zegt Rutte. Maar met de volgens hem overgrote meerderheid die fatsoenlijk wil protesteren gaat het overleg verder. Rutte werd opgeroepen om wegens de ongeregeldheden terug te keren naar Nederland, maar hij kan naar eigen zeggen niet weg van de NAVO-top.

Deel dit artikel

Link gekopieerd