Terug

Volg Vandaag Inside

Russische eigenaar zet Vitesse in verkoop en treedt per direct terug

Russische eigenaar zet Vitesse in verkoop en treedt per direct terug

Unspecified

11 mrt 2022, 17:00

Valeri Oyf gaat zijn aandelen in Vitesse verkopen. De Russische eigenaar van de club treedt per direct terug uit de raad van commissarissen van de club uit Arnhem. Hij volgt het voorbeeld van Roman Abramovitsj, een goede bekende van hem die vanwege de oorlog in Oekraïne van Chelsea af wil.

"Het doet me veel pijn om zo afscheid te nemen van Vitesse", laat de 58-jarige Oyf in een persbericht weten. "Maar in de huidige situatie neem ik deze moeilijke beslissing in het belang van de club, medewerkers, supporters, sponsoren en andere stakeholders. Ik kijk terug op een bijzondere periode, waarin ik me altijd erg betrokken voelde bij de club en genoten heb van mooie prestaties. Vitesse zit in mijn hart en dat zal altijd blijven gelden voor de club en de supporters."

Oyf is sinds 2018 eigenaar van Vitesse. Hij belooft met de verkoop van zijn aandelen een zorgvuldige procedure te volgen zodat de continuïteit van Vitesse gewaarborgd blijft en de club zich kan blijven focussen op haar sportieve ambities. Toch zal het vertrek van de Rus hard aankomen bij de Gelderse club die al sinds 2010 in buitenlandse handen is. Dagblad De Gelderlander rekende vorige week uit dat de Georgische zakenman Merab Zjordania, de Rus Aleksandr Tsjigirinski en Oyf de afgelopen 12 jaar 155 miljoen euro in Vitesse hebben gestoken. Dat leverde één prijs op, de winst van de KNVB-beker in 2017.

Het vertrek van Oyf komt niet helemaal onverwachts, al liet hij sinds het uitbreken van de oorlog niets van zich horen. Hij is een goede bekende van Abramovitsj, die op zijn beurt aan de Russische president Vladimir Poetin wordt gelinkt. In tegenstelling tot Abramovitsj staat Oyf niet op de sanctielijst van de Europese Unie.

Vitesse kreeg sinds het uitbreken van de oorlog veel vragen over Oyf. De club besloot vorige week het competitieduel met Sparta Rotterdam uit te roepen als 'wedstrijd van de vrede.' In het statement werd de naam van Oyf niet genoemd, evenmin als het woord 'oorlog'.

Oyf is geboren in Odessa, toen Oekraïne nog deel uitmaakte van de toenmalige Sovjet-Unie. Hij vervulde in het verleden leidende posities in bedrijven van Abramovitsj. Veel Russische oligarchen hebben last van sancties sinds Rusland binnengevallen is in Oekraïne. Zij komen lastig bij hun geld, nu veel betalingssystemen zijn stilgelegd.

Deel dit artikel

Link gekopieerd