Terug

Volg Vandaag Inside

Rusland valt Oekraïne binnen: dit gebeurde er vannacht

Rusland valt Oekraïne binnen: dit gebeurde er vannacht

Unspecified

24 feb 2022, 07:35

In de nacht van woensdag op donderdag heeft Rusland zijn buurland Oekraïne binnengevallen. President Poetin vroeg inwoners van Oekraïne eerder in de nacht om hun wapens neer te leggen, waarna de Russen definitief binnenvielen. Ook zijn er beschietingen en explosies gemeld in verschillende Oekraïense steden. Lees hieronder wat er vannacht/vanochtend is gebeurd.

04:47 Poetin vraagt Oekraïners 'wapens neer te leggen' in tv-toespraak

Poetin zegt in een onverwachtse toespraak dat hij "een speciale militaire operatie" uit wil voeren in de Oekraïense Donbas-regio die Moskou als onafhankelijk heeft erkend. Hij roept Oekraïense militairen op "hun wapens neer te leggen" maar zegt ook "geen Oekraïens grondgebied te willen bezetten". Volgens Poetin is de operatie bedoeld om "mensen te beschermen".

05:16 Explosies gehoord in Oekraïense steden, waaronder hoofdstad Kiev

Journalisten van CNN melden net als getuigen van persbureau Reuters dat er nabij Kiev explosies zijn gehoord. Volgens de getuigen gaat het om "geluiden die klinken als het afvuren van artillerie". De geluiden komen naar verluidt uit het oosten van de stad, waar de luchthaven ligt.

CNN-journalisten horen ook in Charkov, de op één na grootste stad van Oekraïne in het noordoosten van het land, voortdurend explosies. In de kustplaatsen Marioepol en Odessa zijn eveneens explosies waargenomen, evenals in de oostelijke stad Kramatorsk.

05:36 - Russische troepen arriveren in Oekraïense kustplaatsen

Russische troepen zijn volgens het Russische persbureau Interfax gearriveerd in de Oekraïense kustplaatsen Marioepol en Odessa. Eerder klonken in het gebied explosies. Ook op veel andere plekken in Oekraïne klinken intussen explosies en beschietingen

05:45 - Rutte veroordeelt Russische aanval op Oekraïne 'ten scherpste'

Nederland "veroordeelt de Russische aanval op Oekraïne ten scherpste", zegt premier Mark Rutte. "Onze gedachten zijn bij het Oekraïense volk", nu Rusland de aanval op het buurland heeft ingezet.

De premier en de meest betrokken ministers komen in de ochtend bij elkaar voor spoedoverleg. "We staan in nauw overleg met EU/NAVO en andere bondgenoten", twittert Rutte. Later op de dag reist hij af naar Brussel voor een eerder ingelaste EU-top over het conflict met Rusland. Ook de Tweede Kamer overlegt over de situatie in Oekraïne.

06:07 - President Oekraïne kondigt staat van beleg aan

De Oekraïense president Volodimir Zelenski kondigde donderdagochtend vroeg in een toespraak aan zijn volk de staat van beleg aan. Dat deed hij nadat Rusland in de nacht van woensdag op donderdag een grootschalige aanval begon.

Volgens Zelenski zijn "in veel Oekraïense steden explosies gehoord". Militaire infrastructuur wordt momenteel getroffen door raketaanvallen, stelt hij. Ook de Oekraïense grensbewaking wordt aangevallen. De president adviseert inwoners van zijn land zoveel mogelijk thuis te blijven.

06:59 - Aanval op Oekraïense grenzen ook vanuit de Krim en Belarus

De aanval op Oekraïne wordt volgens Oekraïne niet alleen vanuit Rusland uitgevoerd. Ook vanuit het Oekraïense schiereiland de Krim en buurland Belarus wordt het land aangevallen door Russische troepen.

Het Oekraïense ministerie dat gaat over de grensbewaking meldt dat personeel aan de landsgrenzen door Russische troepen beschoten wordt met artillerie, zware wapens en handwapens.

07:06 - Luchtalarm klinkt in Lviv, in het westen van Oekraïne

Het luchtalarm klinkt donderdagochtend (lokale tijd) in de Oekraïense stad Lviv, in het westen van het land. Naar deze stad verhuisden verschillende Westerse landen eerder deze maand hun ambassades. Persbureau AFP meldt dat er niet direct berichten zijn over explosies of beschietingen.

Eerder vanochtend klonk het luchtalarm al in hoofdstad Kiev. Daar trokken inwoners naar de schuilkelders.

07:30 - 'Honderden slachtoffers volgens Oekraïens ministerie'

Door de Russische inval in Oekraïne zijn inmiddels honderden slachtoffers gevallen, meldt CNN op basis van een bron bij het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken. Een verslaggever van de Amerikaanse nieuwszender zei vanuit Kiev dat onbekend is of het gaat om doden of om gewonden. De slachtoffers zouden in diverse delen van het land zijn gevallen. Het bericht is nog niet bevestigd via officiële kanalen of andere media.

Deel dit artikel

Link gekopieerd