Terug

Volg Vandaag Inside

Roest pakt net geen goud, Kramer negende op laatste 5 kilometer

Roest pakt net geen goud, Kramer negende op laatste 5 kilometer

Unspecified

6 feb 2022, 11:15

Patrick Roest heeft bij de Winterspelen van Beijing zilver veroverd op de 5000 meter. De 26-jarige schaatser uit Lekkerkerk kwam in de vijfde rit in de National Speed Skating Oval in de Chinese hoofdstad tot 6.09,31 en moest met die tijd alleen de Zweed Nils van der Poel voor zich dulden. De 25-jarige wereldrecordhouder reed in de slotrit 6.08,84 en greep het goud. Het brons ging naar de Noor Hallgeir Engebraten.

Drievoudig olympisch kampioen Sven Kramer eindigde in de laatste 5000 meter uit zijn carrière als negende. De 35-jarige Fries moest al in de eerste rit rijden en kwam tot 6.17,04. Jorrit Bergsma kon in het zesde paar niet aan de tijd van Roest tippen en was al kansloos voor de medailles. Hij werd vijfde met 6.13,18.

Na afloop van zijn race moest Kramer veel media te woord staan. 'Ik had eigenlijk verwacht met een tijd van 6.17 hier wat sneller doorheen te lopen. Dat is niet gelukt', zei hij grappend in de National Speed Skating Oval van Beijing. 'Dat zie ik maar als een compliment dan. Niet zozeer voor de rit van vandaag, maar voor de afgelopen vijftien jaar. De moraal van het verhaal is dat dit de laatste 5 kilometer was. Tot nu ben ik er eigenlijk niet mee bezig geweest. Je probeert een goede 5 kilometer te rijden. Dat slaagde niet, ik heb er alles aan gedaan.'

Kramer leek er weinig emotionele gevoelens bij te hebben, net als vorige maand tijdens zijn laatste optreden in Thialf. Dat heeft deels met zijn karakter te maken, maar ook omdat hij bij de Spelen nog de ploegenachtervolging en massastart rijdt.

'Het is niet meer zo vanzelfsprekend als het altijd geweest is. En dat weet ik', zei een realistische Kramer. 'Een hard gelag is het zeker niet, tenminste voor mij niet. Het is jammer, maar het is ergens ook goed zo. Ik heb nergens iets laten liggen. De laatste twee ronden had ik tijd genoeg om erover na te denken dat dit mijn laatste 5 kilometer was', doelde hij op zijn hoge rondetijden.

Kramer hoopt deze Spelen alsnog een vijfde gouden medaille aan zijn totaal toe te voegen. 'Op naar de ploegenachtervolging', besloot hij.

Deel dit artikel

Link gekopieerd