Terug

Volg Vandaag Inside

Qatar zet duizenden arbeiders uit flats voor huisvesting voetbalfans

Qatar zet duizenden arbeiders uit flats voor huisvesting voetbalfans

Unspecified

29 okt 2022, 14:32

Qatar heeft in de hoofdstad Doha in aanloop naar het aankomende WK voetbal flatgebouwen laten ontruimen waar duizenden buitenlandse arbeiders woonden. Volgens persbureau Reuters gaat het om meer dan een dozijn gebouwen. Het zou locaties betreffen in gebieden waar binnenkort voetbalfans kunnen worden gehuisvest.

Het toernooi, dat op 20 november begint, is al langer omstreden vanwege de omstandigheden waarin de voornamelijk Aziatische en Afrikaanse arbeiders moesten werken bij de bouw van de benodigde stadions en infrastructuur. Die omstandigheden zouden zo slecht zijn geweest dat er ook veel mensen gewond zijn geraakt of om het leven zijn gekomen.

Maar nu worden veel van de arbeiders dus gedwongen om elders onderdak te zoeken, melden gedupeerden aan Reuters. Sommige mensen zijn uit wanhoop maar op matrassen gaan slapen op de stoep voor het gebouw waar ze voorheen hebben gewoond.

Woningen uit gejaagd

De autoriteiten hadden dit ook helemaal niet van te voren aangekondigd. In een gebouw waarvan bewoners zeiden dat het 1200 mensen huisvestte in de wijk Al Mansoura in Doha, kregen de mensen woensdag rond 20.00 uur lokale tijd te horen dat ze nog maar twee uur hadden om te vertrekken.

Rond 22.30 uur diezelfde avond werden mensen letterlijk hun woningen uit gejaagd en werden de deuren van het gebouw gesloten. Sommige mannen, die nog niet op de hoogte waren van de actie, waren niet eens op tijd teruggekomen om hun spullen op te halen. "We kunnen nergens heen", vertelde een man de volgende dag aan Reuters.

Veertien jaar in dezelfde buurt

Ook arbeidsmigranten die al langer in de Golfstaat hun brood verdienden zijn slachtoffer geworden. Mohammed, een chauffeur uit Bangladesh, zei dat hij veertien jaar in dezelfde buurt had gewoond tot woensdag, toen de gemeente hem vertelde dat hij 48 uur had om het pand te verlaten dat hij deelde met 38 andere mensen.

Hij gaf aan dat arbeiders die de infrastructuur voor Qatar hebben opgebouwd om het WK te organiseren, aan de kant worden geschoven naarmate het toernooi dichterbij komt. "Wie heeft de stadions gemaakt? Wie heeft de wegen gemaakt? Wie heeft alles gemaakt? Bengalen, Pakistanen. Nu laten ze ons allemaal naar buiten gaan."

FIFA

Een woordvoerder van de regering van Qatar stelt dat de uitzettingen niets te maken hebben met het WK. De aanpak van de overheid zou onderdeel zijn van lopende langetermijnplannen om delen van Doha te vernieuwen. Volgens de zegsman zou iedereen inmiddels een nieuw onderkomen hebben gekregen, eraan toevoegend dat verzoeken om te vertrekken "met de juiste kennisgeving zouden zijn uitgevoerd". De FIFA heeft nog niet gereageerd op vragen van Reuters.

Eerder in Vandaag Inside gaf Job Knoester aan dat Oranje hetzelfde statement moet maken als het Australische elftal tegen Qatar. Bekijk het terug in de onderstaande video.

Job ziet Australisch elftal sterk statement maken tegen Qatar: 'Nederland moet minstens hetzelfde doen!'
3:25
Job ziet Australisch elftal sterk statement maken tegen Qatar: 'Nederland moet minstens hetzelfde doen!'

Deel dit artikel

Link gekopieerd