PSV raakt met gelijkspel tegen Vitesse achterop in titelstrijd

19 mrt 2023, 00:00

PSV heeft de kansen op het kampioenschap verder zien slinken. De ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij kwam in de uitwedstrijd tegen Vitesse niet verder dan 1-1, waardoor de achterstand op koploper Feyenoord opliep tot 8 punten. De Rotterdammers wonnen zondag met 3-2 bij Ajax en hebben met acht wedstrijden te gaan de beste papieren in de titelstrijd.

PSV bleef door het gelijkspel in Arnhem op de vierde plaats staan, met ook AZ voor zich. Vitesse pakte een kostbaar punt in de strijd tegen degradatie. De ploeg van trainer Phillip Cocu (ex-PSV) heeft nu 3 punten meer dan FC Emmen, dat op de zestiende plaats in de gevarenzone staat.

PSV kwam in de Gelredome al vroeg op voorsprong via Xavi Simons, maar verzuimde daarna door te drukken. Simons kon vanaf de middenlijn ongehinderd doorlopen richting het doel, kapte verdediger Nicolas Isimat-Mirin simpel uit en schoof de bal langs doelman Kjell Scherpen. Het betekende voor de 19-jarige aanvaller al zijn dertiende doelpunt van het seizoen. Simons voert nu samen met Anastasios Douvikas van FC Utrecht de topscorerslijst in de Eredivisie aan.

De Eindhovenaren hadden voor rust weliswaar de controle over de wedstrijd, maar wisten weinig kansen te creëren. Kort voor rust kopte Fábio Silva wel op de buitenkant van de paal. De Portugees vormde de voorhoede met de van een enkelblessure herstelde spits Luuk de Jong en Anwar El Ghazi, die na zijn twee doelpunten vorige week als invaller tegen SC Cambuur (5-2) mocht starten. El Ghazi bleef na rust echter geblesseerd achter in de kleedkamer.

De Jong kreeg aan het begin van de tweede helft twee mogelijkheden om de voorsprong te verdubbelen. De PSV-aanvoerder schoot eerst van afstand naast en had even later de bal van dichtbij voor het intikken uit een hoekschop van Joey Veerman. De bal stuiterde echter via de knie van De Jong over de lat.

Het bleek een dure misser, want enkele minuten later kwam Vitesse op gelijke hoogte. Een vrije trap vanaf de rechterkant vloog via PSV'er Ibrahim Sangaré in het doel: 1-1. Een slotoffensief van het aangeslagen PSV bleef uit. Exemplarisch was een schot in de laatste seconden van Sangaré, dat heel hoog over het doel vloog.