Terug

Volg Vandaag Inside

Positie Van Hooijdonk mogelijk toch sterker: 'Dan kan zijn uitlating worden gerechtvaardigd'

Unspecified

16 aug 2023, 09:07

De positie van Pierre van Hooijdonk in de vete met Maurice Steijn juridisch mogelijk sterker dan menigeen denkt. Dat zegt mediarechtadvocaat Matthijs Kaaks tegenover De Telegraaf. Van Hooijdonk betichtte Steijn in het NOS-programma Studio Voetbal van "betrokkenheid bij duistere dealtjes met bevriende zaakwaarnemers".

Advocaat Jan Kabalt eist dat Van Hooijdonk uiterlijk vrijdag op de website van de NOS zijn uitspraken over trainer Maurice Steijn van Ajax rectificeert. De oud-aanvaller, tegenwoordig analist, moet van de raadsman ook door het stof als hij voor het eerst weer bij het NOS-programma Studio Voetbal zit. Als Van Hooijdonk dat niet doet, dan dreigt een kort geding. Steijn nam advocaat Kabalt in de arm na de uitzending van Studio Voetbal van afgelopen zondag. Hij kan ook aangifte van smaad doen.

Positie Van Hooijdonk mogelijk toch sterker

Kaaks, mede-oprichter van Boekx Advocaten en een autoriteit op het gebied van smaad- en lasterzaken, geeft tegenover De Telegraaf aan dat de beschuldigingen namens Van Hooijdonk aan het adres van Steijn bestempeld kunnen worden als een 'verdachtmaking'. "Niet iedere belastende uitlating is smadelijk", zegt Kaaks. "De vraag is wat Van Hooijdonk ter rechtvaardiging kan aanvoeren. Met deze verdachtmaking wordt gesuggereerd dat Steijn betrokken was bij ongeoorloofde - of tenminste omstreden - praktijken. Maar dat is op voorhand nog geen smaad."

Als Van Hooijdonk rectificatie weigert, dan dreigt een kort geding. "Hij kan bijvoorbeeld eisen dat Van Hooijdonk in een volgende uitzending een hem door de rechter opgelegde rechtzetting voorleest om zijn eerdere uitlating te rectificeren", vervolgt Kaaks. "Mogelijk verwees Van Hooijdonk naar feiten die hij zelf wel kent maar niet publiekelijk wilde delen. Als hij bij de rechter nadere uitleg geeft van zijn bewering en aannemelijk maakt dat deze voldoende steun vindt in de feiten, kan zijn uitlating worden gerechtvaardigd."

Kaaks vindt het lastig te zeggen hoe de rechter tegen de zaak zal aankijken. "Als gaat om iemand met een bepaald gezag, een deskundige, een wetenschapper, dan wegen de woorden zwaarder dan die van een columnist of opiniemaker. De rechter is degene die uiteindelijk in ieder afzonderlijk geval de verschillende belangen van partijen zal afwegen om te oordelen welk belang zwaarder weegt", aldus mediarechtadvocaat Kaaks.

Johan reageerde dinsdagavond in Vandaag Inside op de vete tussen Steijn en Van Hooijdonk. Bekijk het terug in de video bovenaan het artikel.

Deel dit artikel

Link gekopieerd