Terug

Volg Vandaag Inside

Pijnlijk: Jumbo toont hossende bouwvakkers in commercial voor WK Qatar

Pijnlijk: Jumbo toont hossende bouwvakkers in commercial voor WK Qatar

Unspecified

2 nov 2022, 09:20

De Jumbo heeft de nodige wenkbrauwen doen fronzen met de officiële reclame in aanloop naar het WK Voetbal in Qatar. In desbetreffende video zijn onder meer 'hossende bouwvakkers' te zien.

Het is een traditie dat een supermarktketen met grote voetbaltoernooien uitpakt. Eén van de bekendste campagnes is die van de Albert Heijn rondom het EK van 2006. Onder de slogan 'Wup Holland Wup' bracht 'AH' destijds de 'wuppie', een pluizenbolletje met kraaloogjes. Met de actie kreeg de supermarktketen enorm veel positieve aandacht, maar dat lijkt niet van toepassing op de nieuwe campagne van concurrent Jumbo.

Afgelopen dinsdag werd de campagne gelanceerd met als product: een gebreide spencer. "Spaar mee en juich nóg topper met de hoofdspencer van supporters", aldus Jumbo onder de YouTube-video. In de commercial zijn verschillende Nederlandse zangers te zien, zoals Gerard Joling, René Froger, Donnie, Jeroen van der Boom en Jan Smit. Gedurende de reclame loopt rapper Donnie ook over een werkplaats, in polonaise met 'bouwvakkers'. En dát schiet vele mensen in het verkeerde keelgat.

Bij de bouw van de WK-stadions zijn er naar schatting namelijk 6500 arbeidsmigranten overleden, volgens Amnesty International. Op Twitter kan de commercial daarom op veel kritiek rekenen. Zo ook bij Danny Ghosen, die een documentaire maakte over de situatie in Qatar en sprak met arbeidsmigranten. "Veel dode bouwvakkers in Qatar, maar in de WK commercial van Jumbo zien we bouwvakkers de polonaise lopen. Wie bedenkt dit?", schrijft de journalist.

Ook Amnesty International heeft gereageerd op de commercial. Woordvoerder Ruud Bosgraaf heeft geen goed woord over voor de supermarktketen: "Jumbo wordt op social media gevierendeeld. De reclame komt als een boemerang bij ze terug".

Anderen zijn verbijsterd dat de supermarktketen de ophef niet van kilometers afstand kon zien aankomen: "Was er niemand binnen de Jumbo organisatie die kon bedenken dat feestvierende bouwvakkers in een reclame voor dit WK misschien niet heel handig is?", aldus een verbaasde twitteraar.

Update: Jumbo heeft de video verwijderd en haalt de commercial per direct van de buis.

Deel dit artikel

Link gekopieerd