Terug

Volg Vandaag Inside

Pier Eringa treedt af als voorzitter Raad van Commissarissen Ajax

Pier Eringa treedt af als voorzitter Raad van Commissarissen Ajax

Unspecified

27 sep 2023, 13:21

Pier Eringa is per direct afgetreden als voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax. Hij draagt de komende dagen zijn werkzaamheden over en treedt formeel per 2 oktober 2023 af.

"Juist als het niet goed gaat, vind ik dat je er moet staan als toezichthouder", laat hij vlak voor de hervatting van het zondag gestaakte duel met Feyenoord weten. "Maar ik ben niet doof voor de kritiek en niet blind voor de situatie waar Ajax zich nu in bevindt. Om die reden heb ik besloten om ruimte te maken voor een nieuwe voorzitter. Ik heb me hard ingezet voor de club. Ik blijf Ajax als fan volgen en wens dat de sportieve prestaties snel weer op het bij Ajax gewenste niveau komen."

Bronnen rond Eringa melden het ANP dat de bestuursraad Eringa woensdagochtend heeft verzocht om op te stappen. Ajax heeft sinds vorige week een nieuwe bestuursraad, die de rvc naar huis kan sturen.

Supporters van de F-Side, de harde supporterskern van Ajax, eisten de afgelopen dagen het vertrek van Eringa en de overige leden van de raad van commissarissen. Ook willen ze dat interim-directeur Jan van Halst en chief sports officer Maurits Hendriks zo snel als mogelijk vertrekken.

"De eerste stap is afgelopen zondag gezet", doelde de F-Side dinsdagavond in een bericht op sociale media op het ontslag van directeur voetbalzaken Sven Mislintat. "En we gaan door in onwillekeurige volgorde." De F-Side noemde vervolgens de namen van Eringa, Georgette Schlick, Annette Mosman, Jan van Halst en Maurits Hendriks.

Schlick en Mosman zitten net als Eringa in de raad van commissarissen. Van Halst is interim-directeur van de club uit de hoofdstad en Hendriks was nauw betrokken bij het aanstellen van Mislintat.

De 62-jarige Eringa werd in maart benoemd als voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax. De Fries werd voor drie jaar en acht maanden aangesteld, tot de algemene vergadering van aandeelhouders in november 2026. De voormalige president-directeur van ProRail genoot de steun van de ondernemingsraad van de landskampioen en de vereniging Ajax als grootaandeelhouder.

Eringa volgde Leen Meijaard op, die op 16 november 2018 de leiding kreeg over de rvc. Supporters van Ajax verwijten Eringa dat hij onvoldoende toezicht heeft gehouden. De zondag ontslagen directeur voetbalzaken Mislintat haalde afgelopen maanden hoofdtrainer Maurice Steijn en twaalf nieuwe spelers naar Amsterdam, voor zo'n 115 miljoen euro. Mislintat raakte vorige week in opspraak, omdat hij zaken heeft gedaan met een spelersmakelaarskantoor dat aandelen heeft in een bedrijf waarvan hij zelf ook aandeelhouder is.

Deel dit artikel

Link gekopieerd