Terug

Volg Vandaag Inside

'Penaltykoning' Panenka (71) in kritieke toestand in ziekenhuis

'Penaltykoning' Panenka (71) in kritieke toestand in ziekenhuis

Unspecified

7 okt 2020, 19:27

De befaamde Tsjechische oud-voetballer Antonin Panenka ligt in kritieke toestand op de afdeling intensieve zorg van een ziekenhuis in zijn vaderland. Dat heeft zijn vroegere club Bohemians 1905 bekendgemaakt. De 71-jarige Tsjech is zwaar getroffen door het coronavirus. "Tonda, kom op!", meldde de clubleiding, die aanvankelijk geen mededeling wilde doen over wat hij mankeerde.

De naam van Panenka zal voor altijd verbonden blijven aan een strafschoptechniek die hij in de EK-finale van 1976 tegen Duitsland tot verbazing van de voetbalwereld etaleerde. Hij 'schepte' de bal na een flinke aanloop met een subtiel boogje door het midden terwijl de Duitse doelman Sepp Maier vertwijfeld de linkerhoek indook. Daarmee was het toenmalige Tsjechoslowakije Europees kampioen.

Sindsdien wordt deze gewaagde uitvoering van een strafschop een 'Panenka' genoemd. Vele topspelers hebben in de loop der tijd een of meerdere strafschoppen op deze manier genomen, in de hoop dat de doelman voor een hoek zou kiezen. Doet hij dat niet en blijft hij rustig staan, dan kan hij de bal simpel in de armen vangen, tot schaamte van de betreffende strafschopnemer.

Deel dit artikel

Link gekopieerd