Terug

Volg Vandaag Inside

Oud-profvoetballers hebben ruim drie keer zoveel kans op dementie

Oud-profvoetballers hebben ruim drie keer zoveel kans op dementie

Unspecified

10 juni 2023, 13:36

Oud-profvoetballers hebben ruim drie keer zoveel kans om dementie te krijgen dan de doorsnee bevolking. Dat heeft een studie aan de universiteit van Nottingham, gedaan op verzoek van de Engelse voetbalbond (FA) en een organisatie van spelers, opnieuw uitgewezen. Eerdere onderzoeken wezen de afgelopen tijd al veel vaker in die richting.

Uit het rapport blijkt dat 2,8 procent van de ex-voetballers een vorm van dementie heeft gekregen. Bij de gemiddelde bevolking is dat 0,9 procent. "Deze uitkomst bevestigt de resultaten van eerdere onderzoeken", zegt dokter Charlotte Cowie, hoofd van de medische commissie van de FA. "We zullen verder onderzoek doen en met met alle belanghebbenden in deze sport proberen oplossingen te vinden. Het is complex."

In Nederland wees neuropsycholoog Erik Matser in de jaren negentig al op het gevaar van ernstig hersenletsel in onder meer het voetbal, als gevolg van herhaalde stoten (bijvoorbeeld kopballen) tegen het hoofd. Hij kreeg pas later erkenning voor zijn bevindingen. Inmiddels zijn in het voetbal en in enkele andere takken van sport de regels met betrekking tot hoofdletsel aangepast.

Onder meer in Engeland zijn de afgelopen jaren meerdere bekende voormalige voetballers overleden aan dementie.

Deel dit artikel

Link gekopieerd