Terug

Volg Vandaag Inside

Oranje treft grootmacht Frankrijk in kwalificatie EK 2024

Oranje treft grootmacht Frankrijk in kwalificatie EK 2024

Unspecified

9 okt 2022, 12:41

Het Nederlands elftal neemt het in de kwalificatie voor het EK voetbal van 2024 in Duitsland op tegen onder meer wereldkampioen Frankrijk. Oranje werd als finalist in de Nations League ingedeeld in groep B. Vanuit pot 2 kwam Frankrijk als tegenstander uit de balletjes.

Daarna werden Ierland, Griekenland en Gibraltar ingedeeld in de poule van Oranje, dat in de kwalificatiereeks onder leiding staat van Ronald Koeman. Hij volgt na het WK van eind dit jaar in Qatar Louis van Gaal op als bondscoach.

Met Frankrijk werd het Nederlands elftal gekoppeld aan een van de sterkste landen uit pot 2. De ploeg van bondscoach Didier Deschamps, die beschikt over wereldsterren als Kylian Mbappé en Karim Benzema, veroverde vier jaar geleden in Rusland de wereldtitel. In de Nations League stelden 'Les Bleus' dit jaar echter teleur. Frankrijk wist degradatie uit de A-divisie maar net te voorkomen en eindigde in de groep als derde achter Kroatië en Denemarken.

Oranje trof Frankrijk voor het laatst in 2018, tijdens de eerste periode van Koeman als bondscoach. In de Nations League verloor het Nederlands elftal toen met 2-1 in het Stade de France, maar in De Kuip zegevierde de ploeg van Koeman met 2-0. De laatste ontmoetingen met Ierland en Griekenland dateren uit 2016. Tegen de Ieren werd het 1-1, van de Grieken verloor Oranje met 2-1. Gibraltar was ook al tegenstander van Oranje in de kwalificatie voor het komende WK. De uitwedstrijd werd met 7-0 gewonnen, het thuisduel eindigde in 6-0.

Het Nederlands elftal wist al voor de loting dat het in een groep met vijf landen zou komen. Oranje speelt volgend jaar zomer met Kroatië, Spanje en Italië de finaleronde van de Nations League. De vier finalisten hebben dan geen kwalificatiewedstrijden op het programma staan, maar strijden in Nederland om de eindzege in het landentoernooi. Italië komt in de kwalificatie in groep C onder meer Engeland tegen. Vorig jaar versloeg Italië de Engelsen in de EK-finale via strafschoppen.

Bij de loting in Frankfurt werden de 53 deelnemende landen aan de kwalificatie voor het EK 2024 verdeeld over zeven groepen van vijf landen en drie poules van zes landen. Rusland mag niet meedoen aan de kwalificatiereeks vanwege de oorlog in Oekraïne.

De kwalificatiereeks begint in maart 2023 en eindigt in november. De nummers 1 en 2 van de tien poules plaatsen zich voor het EK in Duitsland, dat als gastland automatisch is toegelaten. De laatste drie tickets voor het toernooi worden in maart 2024 verdeeld in de play-offs.

Het EK begint op 14 juni in München, de finale is een maand later (14 juli) in Berlijn.

Deel dit artikel

Link gekopieerd