Ongeslagen AZ wint ook bij FC Utrecht en is weer koploper

9 okt 2022, 16:55

AZ heeft ook het uitduel met FC Utrecht gewonnen: 1-2. Daardoor is de club uit Alkmaar weer terug aan kop in de Eredivisie, nadat Ajax zaterdag met winst op FC Volendam voor even bovenaan was komen te staan. AZ speelde in de eerste negen competitiewedstrijden twee keer gelijk en won de rest. Ook in de Conference League gaat het goed met 9 punten uit drie duels.

AZ begon in Utrecht met dezelfde elf spelers als in het Europese duel van donderdag met Apollon Limassol (3-2). De ploeg van trainer Pascal Jansen leek al in de 12e minuut een tegenvaller te moeten incasseren, maar een door scheidsrechter Serdar Gözübüyük aan de thuisploeg toegekende strafschop ging niet door. Na het bekijken van de beelden oordeelde Gözübüyük dat de glijdende AZ-verdediger Milos Kerkez geen strafbaar hands had gemaakt.

In de 31e minuut schoot Myron van Brederode de Alkmaarders vanaf zo'n 20 meter op voorsprong met zijn tweede competitietreffer. Het 19-jarige talent maakte ruimte voor het schot, dat Utrecht-doelman Vasilis Barkas te machtig was.

Na het inbrengen van Moussa Sylla werd Utrecht na ongeveer een uur spelen gevaarlijker, maar de scherpte voor het doel ontbrak. De invaller schoot zelf een kans voor een leeg doel over.

Toen had AZ de voorsprong al verdubbeld via Yukinari Sugawara. De Japanner kwam naar binnen en schoot met links fraai in de kruising. Ondanks een treffer van Sylla in blessuretijd kwam voor Utrecht een einde aan een reeks van vier duels zonder nederlaag.