Terug

Volg Vandaag Inside

Onderzoek NRC: gedrag Overmars kon gedijen door cultuur bij club

Onderzoek NRC: gedrag Overmars kon gedijen door cultuur bij club

Unspecified

7 feb 2022, 23:49

Het grensoverschrijdende gedrag van Marc Overmars kon gedijen binnen de cultuur van de club. Dat concludeert NRC op basis van uitgebreid onderzoek en gesprekken met elf vrouwen. De directeur voetbalzaken van Ajax stuurde over langere tijd grensoverschrijdende berichten aan vrouwelijke werknemers. Hij stapte zondagavond op.

NRC zegt sinds december onderzoek te hebben gedaan naar machtsmisbruik op de werkvloer bij Ajax, na een tip over mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Overmars. De krant kreeg onder meer inzage in Whatsappgesprekken.

NRC schrijft: "Uit de gesprekken rijst een beeld op van een cultuur waarin seksueel wangedrag kan gedijen. Er bestaat geen open sfeer om dit machtsmisbruik bespreekbaar te maken. Ondergeschikten houden zich stil. De enkeling die het hogerop zocht, vond geen gehoor. Signalen werden niet opgepakt. Het blijft steken in geruchtenvorming en het in beperkte kring delen van persoonlijke ervaringen."

De omgeving wordt, zo schrijft NRC, door vrouwelijke medewerkers gekenschetst als een „haantjescultuur" en een „apenrots". En verder: "Eén vrouw kreeg een bericht van een speler die voorstelde om met z’n tweeën een hokje op te zoeken. Dezelfde vrouw zegt: „Je moet als vrouw bij Ajax een dubbele huidlaag hebben. Als je dat niet hebt, wordt het spannend."

De vrouwen wilden anoniem blijven. „Het is een enorme machtsverhouding", zegt de een. „Als je het niet accepteert dan ben je heel snel weg", zegt een ander. Een derde: „Seksisme zit in de cultuur bij de club."

Deel dit artikel

Link gekopieerd