Terug

Volg Vandaag Inside

Oekraïense matroos brengt jacht Russische oligarch deels tot zinken

Oekraïense matroos brengt jacht Russische oligarch deels tot zinken

Unspecified

28 feb 2022, 08:40

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland heeft tot een opmerkelijk incident geleid op het Spaanse eiland Mallorca. Daar is zaterdag een Oekraïnse matroos opgepakt omdat hij het jacht van zijn Russische baas wilde laten zinken, zo meldt het Algemeen Dagblad. Het schip Lady Anastasia is zo'n slordige zeven miljoen euro waard. De matroos werkt al tien jaar op het luxejacht.

Het schip ligt momenteel aangemeerd in El Toro, de jachthaven van Mallorca, en is eigendom van de schatrijke Rus Alexander Mijeev. Hij was eerst ceo van de Russian Helicopter Corporation. Dit bedrijf produceert helikopters voor het Russische leger. Vanaf 2016 is Mijeev directeur van een bedrijf dat wapens levert aan het leger van president Vladimir Poetin.

Het motief van de Oekraïnse matroos is vrij duidelijk. De man is boos op zijn baas omdat hij verantwoordelijk is voor de levering van de wapens waarmee Poetin Oekraïne aanvalt. Toen de matroos zag hoe een raket van Mijeev insloeg in een Oekraïens gebouw was hij buiten zinnen, en besloot om het jacht te laten zinken. De matroos opende een klep in de machinekamer en nog een klep in een ander compartiment. Toen zijn collega's erachter kwamen probeerden zij met man en macht het lek te dichten.

Uiteindelijk werd de zeeman opgepakt en liep het peperdure jacht flinke schade op. De Oekraïense matroos verklaarde later. 'De eigenaar van dit schip is een crimineel die de kost verdient met het verkopen van wapens, waarmee Oekraïners worden vermoord.' Hij is inmiddels weer op vrije voeten, in afwachting van zijn proces.

Deel dit artikel

Link gekopieerd