Bergwijn helpt Oranje in oefenwedstrijd naast Duitsland

29 mrt 2022, 22:27

Het Nederlands elftal heeft het eerste voorbereidingsblok in aanloop naar het WK in Qatar afgesloten met een gelijkspel (1-1). Duitsland had tot halverwege de tweede helft de overhand in de Johan Cruijff ArenA. Invaller Steven Bergwijn voorkwam in de 68e minuut een nederlaag voor Oranje, dat daarna zelfs nog dicht bij de winst was.

Na het overtuigende optreden van zaterdag tegen Denemarken (4-2), liet bondscoach Louis Van Gaal zijn elftal grotendeels intact. Met verdediger Nathan Aké en Bergwijn raakten twee spelers hun plek kwijt. Feyenoorder Tyrell Malacia mocht meedoen in de plaats van Aké.

Donyell Malen kreeg voorin naast Mempis Depay het vertrouwen. De aanvaller van Borussia Dortmund zorgde in de eerste helft voor het meeste gevaar, maar hij was voor het doel niet scherp. In de 35e minuut noteerde Malen de beste kans voor Oranje, maar schoot in kansrijke positie in het zijnet. Halverwege de eerste helft was zijn breedtepass op de meegekomen Malacia niet scherp genoeg en ook schoot hij een keer van grote afstand op doel, terwijl Malacia op links vrij stond.

Het waren, op een kopbal van Teun Koopmeiners na, de enige doelpogingen van Oranje. Tegen Duitsland, dat speelde met veel lopende mensen, had het Nederlands elftal het moeilijk. Steven Berghuis, tegen Denemarken een van de bepalende mensen, kwam weinig in het spel voor.

Duitsland had het initiatief, zonder heel veel kansen te creëren. Leroy Sané en Kai Havertz testten doelman Mark Flekken voorzichtig met schoten uit tweede lijn. Timo Werner kopte de bal tegen de lat, maar werd terug gevlagd. In de laatste minuut voor rust sloeg Duitsland via Thomas Müller, die op de goede plaats stond na een afvallende bal, alsnog toe: 0-1.

Georginio Wijnaldum kwam na rust in de ploeg voor Koopmeiners. Duitsland bleef het spel grotendeels bepalen. Dat veranderde nadat Oranje halverwege de tweede helft vrij onverwacht gelijk maakte. Na een goede pass van Frenkie de Jong kopte Denzel Dumfries de bal terug op de tien minuten daarvoor ingevallen Bergwijn, die weer scoorde: 1-1.

Oranje nam daarna het initiatief over en dacht nog te winnen toen het een strafschop kreeg. Die werd echter teruggedraaid omdat Thilo Kehrer geen overtreding op Depay bleek te hebben gemaakt. Ook daarna was Nederland nog een paar keer dicht bij een treffer.