Terug

Volg Vandaag Inside

Nieuwe peilingen Tweede Kamer gepubliceerd: 'Is dit het Johan Derksen-effect?'

Nieuwe peilingen Tweede Kamer gepubliceerd: 'Is dit het Johan Derksen-effect?'

Unspecified

25 sep 2022, 17:10

Maurice de Hond heeft een nieuwe peiling gedeeld van de zetelverdeling in de Tweede Kamer. De cijfers laten enkele opmerkelijke verschuivingen zien in het politieke landschap.

De laatste peiling dateerde van 10 juli. Toen verraste de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas vriend en vijand met een geschat aantal van twintig zetels. In de nieuwe voorspelling blijft de partij verrassen, maar moet BBB wel twee zetels inleveren. De VVD zou momenteel nog altijd de grootste partij van Nederland zijn met 21 zetels. Ten opzichte van de Tweede Kamer-verkiezingen in 2021 verliest de partij van premier Mark Rutte echter wel 13(!) zetels.

De PVV is volgens Maurice de Hond nog altijd de derde partij van Nederland (16 zetels). Opvallend is echter de opmars van de PvdA, die Wilders en consorten volgt met 14 zetels. Ten opzichte van de verkiezingen - een jaar geleden - stijgt de partij van Attje Kuiken met vijf zetels. Op Twitter wordt er al gesproken van het "Johan Derksen-effect".

Zo vertelt Johan geregeld in Vandaag Inside dat hij erg enthousiast is over de fractievoorzitter van de sociaaldemocraten. "Attje Kuiken wilde hier toch ook gaan zitten? Ik vind dat Attje Kuiken heel goed bezig is. Die mevrouw Moorman uit Amsterdam is helemaal op tv bezig om de baas te worden van de PvdA, maar ik vind dat Attje Kuiken een veel prettigere uitstraling heeft", aldus Johan donderdag.

Dat hij niet altijd 'fan' is geweest van Kuiken weet ook Özcan Akyol: "Je hebt haar helemaal kapot gemaakt in het begin". "Ze was té emotioneel in de debatten en dan zag je dat aan die rode nek. Helemaal verkeerd", verklaart Johan. "Maar die mevrouw Moorman heeft de linkse arrogante uitstraling wat Kaag aan rechtse arrogante uitstraling heeft."

Deel dit artikel

Link gekopieerd