Terug

Volg Vandaag Inside

Mogelijk ook koning Willem-Alexander naar WK in Qatar

Mogelijk ook koning Willem-Alexander naar WK in Qatar

Unspecified

19 okt 2022, 11:30

Het is niet uitgesloten dat koning Willem-Alexander naar het WK in Qatar gaat. Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat er een regeringsdelegatie gaat. Wie meegaan, wordt later bekend. Het is mogelijk dat koning Willem-Alexander deel uitmaakt van deze delegatie.

De Tweede Kamer steunde begin vorig jaar nog een motie van de SP om geen kabinetsdelegatie te sturen omdat arbeiders die de stadions bouwen worden uitgebuit. Volgens Hoekstra zal wegblijven van het kabinet bij het WK de mensenrechten in de kleine Golfstaat niet verbeteren. Hij wijst er ook op dat de arbeidsomstandigheden de afgelopen jaren in Qatar zijn verbeterd.

Het kabinet hield lang de boot af na de motie van de Kamer. De wens van de volksvertegenwoordiging werd "in beraad" gehouden. Intussen ging het kabinet in gesprek met de autoriteiten van Qatar over verbetering van de arbeidsomstandigheden en de mensenrechten.

Sinds de motie door de Kamer is aangenomen zijn de geopolitieke omstandigheden drastisch veranderd. Rusland viel Oekraïne binnen en Nederland wil nu af van Russisch gas. Qatar is een van 's werelds grootste exporteurs van vloeibaar gemaakt aardgas. Verder heeft Qatar Nederland geholpen bij de evacuatie uit Afghanistan.

RVD

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil woensdag bevestigen noch ontkennen of koning Willem-Alexander naar het WK voetbal in Qatar gaat. "We hebben aan de brief van Hoekstra niets toe te voegen", laat een woordvoerder desgevraagd weten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd