Terug

Volg Vandaag Inside

‘Gele kaart voor aanvoerders die OneLove-band dragen’

‘Gele kaart voor aanvoerders die OneLove-band dragen’

Unspecified

20 nov 2022, 16:20

Spelers die op het WK in Qatar de OneLove-aanvoerdersband dragen, lopen het risico om nog vóór de aftrap een gele kaart te krijgen, weet de Duitse krant BILD. Het dragen van de speciale band zou tegen de regels van de FIFA ingaan.

De zogenoemde OneLove-campagne, van oorsprong een idee uit het Nederlandse voetbal, is een actie die staat voor verbinding en die zo een signaal afgeeft tegen elke vorm van discriminatie. Meerdere landen waaronder Nederland en Duitsland hebben aangekondigd dat hun aanvoerder de band zal dragen.

Toch is er inmiddels twijfel ontstaan bij de Duitse voetbalbond. Volgens BILD leven er in Duitsland zorgen over het krijgen van een gele kaart voor het dragen van de OneLove-aanvoerdersband, nu de FIFA op het laatste moment een eigen band heeft geïntroduceerd om diverse maatschappelijke thema's te belichten. De wereldvoetbalbond heeft voor elke fase van het toernooi een ander motto zoals #FootballUnitesTheWorld, #SaveThePlanet en #NoDiscrimination.

Bovendien luidt de regel over uitrusting bij de FIFA: "Bij FIFA-toernooien moet het wedstrijdpersoneel officiële kleding en uitrusting dragen die door de FIFA zijn verstrekt, inclusief FIFA-evenementbadges die zijn gespecificeerd én verstrekt door de FIFA."

Virgil van Dijk

Van Dijk speelt maandag in het duel met Senegal in ieder geval met de OneLove-band. “We hebben dat afgesproken. Daar is niets in veranderd”, zegt de aanvoerder in gesprek met de NOS. Op het gerucht dat er mogelijk een gele kaart staat op het dragen van de speciale aanvoerdersband, reageert hij: “Dat hoorde ik net voor het eerst. Als dat het geval zou zijn, is het iets wat we met elkaar moeten bespreken. Ik heb er nog niks over gehoord', aldus Van Dijk. “Als er eventuele sancties op komen, bijvoorbeeld een gele kaart, dan moeten we het erover hebben. Dat is niet lekker. Ik speel niet graag met een gele kaart op zak, helemaal niet als we het kunnen voorkomen. We zullen het zien. Als we iets horen, dan zullen we het intern bespreken.”

Gijs de Jong

Gijs de Jong verwacht geen gele kaart voor het dragen van de OneLove-band. "Volgens mij krijg je die niet voor dit soort overtredingen, als je het al zo kunt noemen', zegt de secretaris-generaal van de KNVB bij de NOS. "Maar er kan wel een andere disciplinaire sanctie op staan en die zal eerder zitten in een financiële boete."

Deel dit artikel

Link gekopieerd