Terug

Volg Vandaag Inside

Marechaussee grijpt in bij actie Extinction Rebellion op Eindhoven Airport

Unspecified

25 mrt 2023, 13:31

Enkele honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn zaterdag het terrein van Eindhoven Airport opgegaan waar de vliegtuigen opstijgen en landen.

De activisten hebben aan de Castendijkweg een gat in een hek geknipt en zijn daar doorheen geklommen. De groep wordt door de marechaussee en de politie tegengehouden om te voorkomen dat ze de landingsbaan betreden, meldt een ANP-verslaggever ter plekke. De groep krijgt van de XR-organisatie de instructie om te gaan zitten en zich te settelen.

Volgens de klimaatactiegroep veroorzaakt het vliegveld luchtvervuiling, geluidsoverlast en gezondheidsschade. De activisten eisen daarom dat Eindhoven Airport onder meer stopt met vervuilen, zich houdt aan de klimaatregels en dat er minder vanaf het vliegveld wordt gevlogen.

Marechaussee stelt onderzoekt in naar klimaatactivisten Eindhoven

De Koninklijke Marechaussee stelt een onderzoek in naar de groep klimaatactivisten die zaterdag door een hek het terrein van Eindhoven Airport is opgegaan. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee zaterdag.

"De mensen hebben een strafbaar feit gepleegd. Ze zijn zonder autorisatie het terrein van Eindhoven Airport opgegaan en dat is een strafbaar feit. Nu wordt uitgezocht wie wat heeft gepleegd en wie die mensen zijn. Tot dan blijven ze hier", aldus een woordvoerder.

De groep mag vanwege dat onderzoek het terrein tot zeker 14.00 uur niet verlaten. De marechaussee sluit ook aanhoudingen later in de middag niet uit.

Eerder zei Extinction Rebellion (XR) te overleggen met een advocaat omdat ze het niet eens zijn met dat besluit. Volgens XR mag de groep niet zomaar vastgehouden worden zonder aanhoudingen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd