Terug

Volg Vandaag Inside

'Luider geluid tegen homofobie in voetbal'

'Luider geluid tegen homofobie in voetbal'

Unspecified

10 okt 2019, 11:03

De KNVB en spelersvakbond VVCS willen de acceptatie van lhbti-personen in de voetbalwereld bevorderen. Vanaf vrijdag (internationale Coming-Outdag) tot en met zondag 20 oktober organiseren zij daarom een gezamenlijke actie in het Nederlandse clubvoetbal.

Komend weekeinde dragen de aanvoerders van de teams in de eredivisie voor vrouwen een aanvoerdersband in de kleuren van de regenboog. Een week later doen ook de aanvoerders van de clubs uit de eredivisie voor mannen en de eerste divisie dat.

"De actie met de aanvoerdersbanden is de afgelopen twee jaar een mooi en krachtig statement geweest. Dit jaar wordt het geluid tegen homofobie nog luider, met de medewerking van coaches, scheidsrechters, clubs en FOX Sports. We laten vanuit iedere hoek zien en horen dat homofobie niet in de voetbalwereld thuishoort", zegt Evgeniy Levchenko, voorzitter van de VVCS.

Regenboogspeldje

Trainers en scheidsrechters dragen de komende week tijdens wedstrijden een speciaal regenboogspeldje. Datzelfde geldt voor de presentatoren van FOX Sports, die ook microfoons in de kleuren van de regenboog zullen gebruiken.

Net als vorig jaar kunnen ook amateurclubs meedoen. De KNVB stelt regenboogbanden voor aanvoerders beschikbaar. Vorig jaar vroegen 10.000 teams zo'n band bij de voetbalbond aan.

Initiatief

Het initiatief voor de actie komt van de KNVB, de VVCS en de John Blankenstein Foundation. Dit jaar zijn ook de Eredivisie (ECV), Keuken Kampioen Divisie (CED), Coaches Betaald Voetbal (CBV), de KNVB-scheidsrechters en FOX Sports aangehaakt bij de actie.

Homoseksualiteit is in de voetbalwereld vaak nog een taboe, vooral bij mannen. Spelers die voor hun homoseksualiteit uitkwamen, zoals de voormalig Duits international Thomas Hitzlsperger, deden dat pas na hun voetballoopbaan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd