Terug

Volg Vandaag Inside

LTO tóch akkoord met 'verkennend gesprek' na toezegging Rutte

LTO tóch akkoord met 'verkennend gesprek' na toezegging Rutte

Unspecified

28 juli 2022, 16:25

LTO Nederland wil volgende week een "verkennend gesprek" voeren over het stikstofbeleid. De land- en tuinbouworganisatie is daarmee akkoord gegaan. Voorzitter Sjaak van der Tak stelt in een verklaring dat premier Mark Rutte hem in een telefoongesprek heeft toegezegd dat er voor het kabinet "geen taboes zijn". Dat had LTO als voorwaarde gesteld om aan te schuiven bij het gesprek, dat wordt geleid door bemiddelaar Johan Remkes.

In eerste instantie hield LTO de boot af. De organisatie had aan Remkes laten weten "niet op de uitnodiging te kunnen ingaan" voordat het kabinet zou toezeggen dat te praten valt over "doel, tijdspad en invulling" van de stikstofmaatregelen.

LTO-voorman Van der Tak roept in zijn verklaring ook nog eens "individuen die kiezen voor buitenwettelijke acties" op om daarvan af te zien. "De druk van positieve acties helpt in gesprekken", stelt hij. Acties waarbij de wet wordt overtreden zorgen "alleen voor verlies van draagvlak en het telkens moeten verdedigen van de sector".

Farmers Defence Force

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) blijft voorlopig bij de eerdere weigering om aan te schuiven. Voorzitter Mark van den Oever heeft er geen goed woord voor over dat LTO dat wel doet. "Ook binnen de landbouw zijn er mensen die het niet hebben begrepen", zegt hij over Van der Tak. FDF vindt dat het kabinet de doelen voor 2030 eerst van tafel moet halen en "opnieuw moet beginnen". Bovendien zou de premier dat "publiekelijk moeten zeggen, niet in een of ander telefoongesprek", aldus Van den Oever.

Deel dit artikel

Link gekopieerd