Terug

Volg Vandaag Inside

Lhbti-organisaties over weigeren regenboogband door Kökcü: 'Je hebt een voorbeeldfunctie'

Lhbti-organisaties over weigeren regenboogband door Kökcü: 'Je hebt een voorbeeldfunctie'

Unspecified

16 okt 2022, 00:00

Lhbti-supportersgroep de Roze Kameraden van voetbalclub Feyenoord is teleurgesteld over de weigering van aanvoerder Orkun Kökcü om te spelen met de speciale One Love-aanvoerdersband, die symbool staat voor onder meer lhbtiq+-acceptatie.

De Turkse middenvelder voelt zich hier vanwege zijn religieuze overtuigingen niet comfortabel bij, zo liet hij weten via de Rotterdamse club. "Het is ieders eigen individuele keuze die je moet respecteren, maar we hadden het liever anders gezien. Het dragen van de band was een krachtig signaal geweest", zo zegt de Roze Kameraden-voorzitter Paul van Dorst. Dat de regenboogband vervolgens werd overgenomen door verdediger Gernot Trauner vindt Van Dorst prijzenswaardig. "Hij neemt wel zijn verantwoordelijkheid."

(Tekst gaat verder onder de tweet.)

Karin Blankenstein, voorzitter van de John Blankenstein Foundation, die zich sinds 2008 inzet voor de acceptatie van lhtbi’ers in de sport, reageert eveneens teleurgesteld: "Kökcü voetbalt in Nederland, dan heb je je ook een beetje aan te passen aan de normen en waarden hier", zegt Karin in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Hij weet hoe we in Nederland hierover denken. In Rotterdam is bovendien in het verleden al meer gebeurd."

Verder weigert de John Blankenstein Foundation Kökcü hard aan te pakken. "Wie zijn wij om er met gestrekt been in te gaan? Het is zijn overtuiging, hij zit er kennelijk mee. Laten we een beetje begrip voor elkaar tonen, daar kom je verder mee dan met modder naar elkaar gooien", aldus Blankenstein.

Ook het COC Rotterdam is teleurgesteld over het weigeren van de regenboogband door Kökcu. "Dit is best een klap in het gezicht, juist in een week die gaat over verdraagzaamheid", reageert voorzitter Arjan Beune in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Als aanvoerder heb je een bepaalde voorbeeldfunctie, zeker gezien wat er eerder is gebeurd bij Feyenoord. Als Kökcü dit al niet wil doen, wat wil hij dan wél doen om de acceptatie van lhbti’ers te vergroten en de vijandigheid in stadions te verminderen?"

Feyenoord-trainer Arne Slot reageerde na de wedstrijd tussen AZ en Feyenoord (1-3) op de keuze van Orkun Kökcü. Bekijk zijn reactie terug in de onderstaande video.

Slot over keuze van Kökcü: 'Niet relevant of ik het begrijp'
3:10
Slot over keuze van Kökcü: 'Niet relevant of ik het begrijp'

Deel dit artikel

Link gekopieerd