Terug

Volg Vandaag Inside

Ledenbijeenkomst Ajax: Kroes en Van Praag donderdag lijnrecht tegenover elkaar

Unspecified

25 apr 2024, 11:18

Op donderdagavond zal er bij Ajax een ledenbijeenkomst plaatsvinden om de bestuurlijke onrust te bespreken die recentelijk is ontstaan. De ontmoeting zal worden bijgewoond door Alex Kroes, de voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) Michael van Praag, de bestuursraad en zo'n 200 leden van Ajax, zo meldt ESPN.

De bijeenkomst is op initiatief van Van Praag georganiseerd, met als hoofdpunt van discussie de mogelijke terugkeer van de voorlopig geschorste algemeen directeur, Alex Kroes. Zowel de bestuursraad als de leden streven naar de terugkeer van Kroes bij Ajax, zij het mogelijk in een andere functie binnen de club. Desalniettemin wordt een terugkeer door Van Praag tegengehouden, waarbij de RvC-voorzitter het handelen in Ajax-aandelen een week voor de benoeming van Kroes als algemeen directeur bekritiseert als "oliedom" en "naïef". Er wordt gewezen op de morele integriteit van de club en de mogelijke reputatieschade, wat Van Praag ertoe aanzet te pleiten voor een permanent ontslag van Kroes.

Binnen Ajax klinkt echter het geluid dat het sportieve belang zwaarder weegt dan de fout die Kroes maakte met de aankoop van zijn Ajax-aandelen. Indien Van Praag bij zijn standpunt blijft, bestaat de mogelijkheid dat de bestuursraad overgaat tot het afzetten van de volledige RvC. Echter, dit lijkt onwaarschijnlijk omdat dit geen garantie biedt voor een terugkeer van Kroes, waar een nieuwe RvC ook mee moet instemmen.

De bestuursraad zal de ledenbijeenkomst hoofdzakelijk gebruiken om informatie te vergaren. De bijeenkomst geldt als een voorbereiding op de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) die op 21 mei zal plaatsvinden.

Valentijn Driessen vraagt zich in Koffie met Valentijn, een online rubriek van Vandaag Inside, hardop af waarop gebaseerd is dat Alex Kroes de reddende engel is voor Ajax. Bekijk de beelden bovenaan deze pagina.

Deel dit artikel

Link gekopieerd