Terug

Volg Vandaag Inside

Koeman laat Oranje weer beetje stralen

Koeman laat Oranje weer beetje stralen

Unspecified

14 nov 2018, 11:28

ZEIST (ANP) - ,,Mooi hè", reageerde Ronald Koeman op de positieve stemming rond het Nederlands elftal. ,,Begin dit jaar na de loting voor de Nations League zouden we zeker laatste worden in een poule met Frankrijk en Duitsland. En nu wordt er al geroepen dat we die ploegen wel kunnen verslaan. Daar kan ik natuurlijk niet zo veel mee. Maar we gaan ons best doen."

Leuk vindt de bondscoach het wel dat Oranje weer een beetje in een positief daglicht straalt. Het was al even geleden dat een interland van vrijdag als die tegen Frankrijk in De Kuip al weken van tevoren uitverkocht was. En pijntjes of niet, al zijn 24 internationals trainen deze week stuk voor stuk mee. Dat is ook wel eens anders geweest de laatste jaren.

Het Nederlands voetbal lijkt weer een beetje mee te gaan tellen, na twee gemiste eindronden op rij en slechte resultaten van clubteams in Europa. Oranje versloeg dit jaar Duitsland en Portugal al, met 3-0 nog wel. Memphis Depay blijft er op los scoren en de talenten van Ajax dartelen richting de achtste finales van de Champions League. PSV, hofleverancier van Oranje, is vooral in de eredivisie ongenaakbaar.

Louis van Gaal

De aanpak van Koeman lijkt een beetje op die van Louis van Gaal, al wil hij dat zelf liever niet horen. Hij is gedisciplineerd, rechtlijnig en hecht aan een goede organisatie rond zijn landenploeg. Hoewel het zijn vriend nooit zal worden, nam de huidige bondscoach voor zijn aanstelling bij Oranje ook contact op met Van Gaal.

,,We hebben inmiddels een vaste speelwijze", doelde Koeman op de manier waarop Frankrijk en Duitsland vorige maand werden bestreden. ,,Zo kunnen we in principe tegen alle ploegen voetballen." Nu wil de bondscoach verder bouwen richting dat ene grote doel: plaatsing voor het EK van 2020 in maar liefst twaalf verschillende landen.

Toekomst

Koeman hoopt de komende duels met Frankrijk en Duitsland in de Nations League al een grote stap te zetten. Als er twee landenploegen slechter scoren in de vier hoogste poules dan loot Oranje op 2 december als groepshoofd mee voor het kwalificatietoernooi van het EK van 2020. ,,Dat is eigenlijk het belangrijkste", weet Koeman die uiteraard graag sterke ploegen als Frankrijk, België en Spanje ontloopt.

De afloop van de twee duels met Frankrijk en Duitsland bepalen ook de toekomst van Oranje in de Nations League. Een salonremise tegen de Fransen ligt misschien wel op de loer. De wereldkampioen is dan zeker van de groepszege en niet Nederland maar Duitsland dreigt dan te degraderen, tenzij de wereldkampioen van 2014 Oranje maandag in de Veltins-Arena van Schalke 04 met minimaal drie doelpunten verschil verslaat.

Deel dit artikel

Link gekopieerd