Terug

Volg Vandaag Inside

KNVB en Van Dijk bezwijken onder druk FIFA: geen OneLove-band tegen Senegal

KNVB en Van Dijk bezwijken onder druk FIFA: geen OneLove-band tegen Senegal

Unspecified

21 nov 2022, 10:15

Aanvoerder Virgil van Dijk speelt maandagmiddag de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het WK tegen Senegal zonder de OneLove-band om zijn bovenarm. De KNVB en de selectie van Oranje hebben dat besloten omdat de FIFA de verdediger anders een gele kaart geeft.

De voetbalbond en selectie van bondscoach Louis van Gaal wilden met de OneLove-band graag een positieve boodschap uitdragen, voor verbinding en tegen alle vormen van discriminatie. Ook Engeland, Wales, België, Zwitserland, Duitsland en Denemarken steunden die actie. Zij zien daar nu waarschijnlijk ook van af.

De UEFA werkgroep, waar de KNVB onderdeel van is, heeft de FIFA op 19 september gevraagd om de OneLove-aanvoerdersband te omarmen. Maar de FIFA heeft maandagochtend aan de Nederlandse bond laten weten dat Van Dijk echt een gele kaart krijgt als hij de OneLove-band draagt.

"We betreuren het ten zeerste dat het niet gelukt is om gezamenlijk tot een redelijke oplossing te komen". laat de KNVB in een reactie weten. "Wij staan voor de OneLove-boodschap en blijven die uitdragen, maar onze eerste prioriteit op het WK is de wedstrijden winnen. Dan wil je niet dat de aanvoerder de wedstrijd begint met het krijgen van een gele kaart. Daarom hebben we met pijn in ons hart als UEFA-werkgroep, KNVB en als team moeten besluiten om af te zien van ons plan."

De KNVB had de actie wel doorgezet als het alleen een geldboete voor het dragen van de OneLove-aanvoerdersband had gekregen. "Maar dat FIFA ons hiervoor op het veld wil straffen, dat is nog nooit vertoond. Dit gaat in tegen de geest van onze sport die juist miljoenen mensen verbindt. Wij gaan de komende tijd samen met de andere betrokken landen kritisch kijken naar onze relatie met FIFA."

De KNVB wilde de aanvoerders van alle clubs in de Eredivisie tijdens de laatste speelronde voor het WK ook met een OneLove-aanvoerdersband laten spelen. De bond zag daar van af na commotie na de vorige actie toen Orkun Kökcü (Feyenoord) en Redouan El Yaakoubi (Excelsior) de band uit religieuze redenen niet wilden dragen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd