Terug

Volg Vandaag Inside

KNVB-topman De Jong brengt bezoek aan Qatar voor situatie gastarbeiders

KNVB-topman De Jong brengt bezoek aan Qatar voor situatie gastarbeiders

Unspecified

25 aug 2021, 19:39

Secretaris generaal Gijs de Jong van de KNVB brengt deze week een bezoek aan Qatar, het land dat in 2022 het wereldkampioenschap organiseert. De topman van de voetbalbond spreekt daar met meerdere organisaties en personen, die invloed hebben op de positie van de gastarbeiders. De KNVB zegt op deze manier te willen bijdragen aan "duurzame veranderingen" in het land.

Na overleg met onder meer mensenrechtenorganisaties heeft de KNVB besloten deze stap te zetten. De Jong: "Uiteraard moeten we ons nog kwalificeren voor het WK, maar het veranderen van een systeem dat al decennialang in die regio bestaat, heeft tijd nodig. Sinds vorig jaar voeren we hier intensief gesprekken over binnen de internationale voetbalwereld, maar ook met de Nederlandse overheid, internationale vakbonden en mensenrechtenorganisaties. We willen zeker niet te vroeg juichen, maar door structureel met z’n allen de nadruk op verandering te blijven leggen, is er de afgelopen tijd al enige vooruitgang geboekt."

Nederland is samen met Engeland, Frankrijk, Duitsland, Rusland, Zweden en Zwitserland onderdeel van de UEFA-werkgroep die zich in samenwerking met de FIFA richt op de rechten van de arbeidsmigranten in Qatar. Dinsdag al was De Jong namens de KNVB met onder meer de Zweedse, Duitse, Engelse en Zwitserse voetbalbonden aanwezig bij een door de UEFA georganiseerde bijeenkomst in Doha, de hoofdstad van Qatar. Hier werd gesproken met de International Labour Organisation (ILO) over de laatste ontwikkelingen en drempels die de vooruitgang afremmen. Ook werd het Ras Abu Aboud stadion bezocht. Daar kon de Europese delegatie praten met de werkzame arbeidsmigranten.

De Jong: "Het is hier duidelijk geworden dat Qatar de afgelopen drie jaar vooruitgang heeft geboekt. Dat heeft alles te maken met het WK dat daar plaatsvindt. De uitdaging is dat alle nieuwe wetten overal ook worden nagekomen, dus er is en blijft veel werk te doen. Door de dialoog te blijven voeren spelen de UEFA-werkgroep en de Europese bonden hier een ondersteunende rol in, maar ook bij de beoogde verdere ontwikkelingen in Qatar."

Meer bezoeken zullen volgen, waaronder komend najaar, maar ook in 2023, om na afloop van het WK te onderzoeken of alle voor het toernooi gemaakte afspraken zijn nagekomen. Los van het UEFA-programma, voert Gijs de Jong ook nog gesprekken met de Nederlandse ambassadeur in Qatar Marjan Kamstra, de Qatarese voetbalbond en een lokale ondernemer die meer inzicht kan geven in onder meer de bouwprojecten.

De Jong: "De KNVB heeft destijds niet op Qatar gestemd om het WK te organiseren, maar we zijn elf jaar verder en over ruim een jaar vindt daar de aftrap plaats. We willen graag meedoen want we zijn een voetbalbond en een WK is sportief gezien het allerhoogste podium. Vanwege de signalen over de arbeidsmigranten in Qatar willen we dit dan wel op een maatschappelijk bewuste manier doen die bijdraagt aan een duurzame verandering in het gastland."

Deel dit artikel

Link gekopieerd