Terug

Volg Vandaag Inside

KNVB rekent op publiek bij laatste speelrondes betaald voetbal

KNVB rekent op publiek bij laatste speelrondes betaald voetbal

Unspecified

23 mrt 2021, 22:10

De KNVB verwacht dat in de laatste speelrondes van dit seizoen in het betaalde voetbal weer publiek welkom is in de stadions. De voetbalbond baseert zich op de uitspraken van coronaminister Hugo de Jonge, die op de persconferentie zei dat vanaf mei met gebruik van toegangstests en de CoronaCheck-app weer in beperkte mate iets mogelijk is.

"Nog niet eerder werd er zo concreet en positief perspectief geboden. Voor de competities in het betaald voetbal betekent dit in elk geval dat in de Eredivisie dan nog vier en in de Keuken Kampioen Divisie nog drie speelrondes plus play-offs met (beperkt) publiek gespeeld kunnen worden dit seizoen", aldus de KNVB in een verklaring die is opgesteld met de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie. "De weg naar publiek in de stadions ligt dus open en we zijn hier klaar voor."

Sinds begin oktober spelen de clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie in lege stadions. De financiële schade is daardoor groot. Zo vreest Feyenoord dat het zo'n 15 miljoen euro moet betalen als seizoenkaarthouders en zakelijke relaties geld terugvragen voor alle wedstrijden die ze hebben gemist. De Rotterdamse club heeft dat geld niet en hoopt daarom dat de trouwe fans afzien van compensatie.

Bij de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal zaterdag in Amsterdam tegen Letland wordt geëxperimenteerd met 5000 toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA. Zij moeten vooraf een sneltest doen en aan de poort van het stadion via een app laten zien dat ze negatief hebben getest op het coronavirus. De Jonge noemde de voorgaande Fieldlab-experimenten "behoorlijk geslaagd" en laat honderd teststraten "uit de grond stampen". Vanaf april moeten daarin dagelijks 100.000 tests kunnen worden afgenomen. Volgens De Jonge moet dat ertoe leiden dat vanaf mei meer dingen mogelijk zijn.

"Je maakt een testafspraak, je laat de uitslag inlezen op de app en met een groene vink kan je dan naar binnen", zei De Jonge. "Zo proberen we dingen weer mogelijk te maken."

Aan het begin van het huidige voetbalseizoen werden nog bijna 130 wedstrijden gespeeld met beperkte aantallen toeschouwers in de stadions. Volgens de KNVB verliep dat zonder problemen. "Alle spelers en clubs en de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en de KNVB kunnen niet wachten om weer supporters in de stadions te horen. Zoals eerder gezegd: betaald voetbal draait om het publiek, we kunnen en willen niet zonder."

Deel dit artikel

Link gekopieerd