Terug

Volg Vandaag Inside

KNVB met Van Gaal naar Qatar voor loting én bezoek Oranje-hotel

KNVB met Van Gaal naar Qatar voor loting én bezoek Oranje-hotel

Unspecified

28 mrt 2022, 08:20

Secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB combineert vrijdag de loting voor het WK voetbal met een bezoek aan de migranten die werken in het luxe St. Regis Doha-hotel, de verblijfplaats van Oranje tijdens de mondiale eindronde in Qatar. De nationale voetbalbond reist met een uitgebreide delegatie naar Doha. Directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen, bondsvoorzitter Just Spee en bondscoach Louis van Gaal, mits in het bezit van een negatieve PCR-test, maken ook deel uit van het gezelschap.

De Jong wil graag met eigen ogen zien hoe de arbeiders uit landen als Nepal, India, de Filipijnen, Ghana en Kenia leven en wonen. Hij bezocht het St. Regis Doha-hotel, met uitzicht op het strand en de Perzische Golf, al in december en februari. De Jong sprak daar met beveiligers, receptionisten, mensen van de roomservice en keukenpersoneel. Ook vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade en de toezichthoudende vakbond waren aanwezig, net als directeur Max Tuñón van de aan de Verenigde Naties verbonden internationale arbeidsorganisatie ILO.

'We hebben alles laten toetsen', vertelt De Jong over hoe de keuze voor het hotel tot stand is gekomen. 'We hebben een vragenlijst van tien pagina's opgesteld, op advies van de ILO. Het minimumloon is gegarandeerd en ligt hoger dan in omringende landen. Er zijn elektronische controles, zodat zichtbaar wordt dat er op tijd en op de juiste wijze wordt uitbetaald.' De ILO heeft volgens De Jong aangegeven dat het gekozen hotel 'een voorloper is in het naleven van regels'.

'We willen tijdens het WK zakendoen met leveranciers die aan de wetgeving voldoen, maar liefst een stapje verder gaan', zegt De Jong. 'Je moet dan denken aan vervoerders, beveiligers, cateraars of andere hotels die we nodig hebben. De ILO helpt ons daarbij.'

Johan vertelde in Vandaag Inside dat hij trots is op bondscoach Van Gaal, omdat hij niet snapt waarom het WK in Qatar gehouden wordt. Bekijk het fragment hieronder terug!

'Ik ben trots op Louis dat hij dit zegt als bondscoach van Nederland'
0:54
'Ik ben trots op Louis dat hij dit zegt als bondscoach van Nederland'

Deel dit artikel

Link gekopieerd