Kastelijn zegeviert na solo in langste etappe Tour de France

26 juli 2023, 18:08

Yara Kastelijn heeft Nederland de tweede etappezege bezorgd in de Tour de France Femmes. De 26-jarige renster van Fenix-Deceuninck won de vierde etappe, van Cahors naar Rodez, met 177 kilometer de langste van de ronde. Ze demarreerde op 19 kilometer voor de finish op de voorlaatste klim uit de kopgroep en hield in haar eentje stand tot aan de finish. Het is haar eerste profzege op de weg.

Kastelijn reed lang virtueel in het geel, maar haar voorsprong aan de meet was net niet groot genoeg om de leiderstrui over te nemen van de Belgische Lotte Kopecky.

Demi Vollering eindigde als tweede op 1.11 minuut achterstand. Anouska Koster maakte het podium volledig Nederlands door derde te worden. Annemiek van Vleuten, de titelverdediger, passeerde de finish als vierde op 1.13. Zij verloor in het algemeen klassement luttele seconden op Vollering, haar grootste uitdager.

Kastelijn maakte deel uit van een groep van veertien rensters die aan het begin van de etappe wist weg te rijden uit het peloton. De avonturiers kregen in de heuvelachtige rit een maximale voorsprong van 10 minuten. Onder anderen Lucinda Brand, Thalita de Jong, Jeanne Korevaar en Koster maakten ook deel uit van de groep.

Op 35 kilometer van de finish plaatste geletruidrager Kopecky een eerste aanval, waardoor de voorsprong van de kopgroep snel begon te slinken. Bij een tweede tempoversnelling van de Belgische renster van SD Worx bleven alleen de klassementsrenners over in het eerste peloton.

Op de Côte de Moyrazès, de voorlaatste klim, een van tweede categorie, demarreerde Kastelijn. Ze reed geleidelijk weg van haar medevluchters. In het peloton van de favorieten bleef Kopecky voortdurend versnellen. Ze deed dat niet alleen om Vollering te lanceren voor een slotaanval, maar ook om haar gele trui veilig te stellen.

Vollering zette aan vlak voor de top van de laatste klim, de Côte de Lavernhe, in een poging Van Vleuten pijn te doen. De titelverdediger, bezig aan haar laatste wielerjaar, liet zich niet verrassen. Toch liep haar achterstand op Vollering in het algemeen klassement op naar 8 seconden.