Terug

Volg Vandaag Inside

Kamer wil debat over mondkapjesdeal, maar zonder Hugo de Jonge

Kamer wil debat over mondkapjesdeal, maar zonder Hugo de Jonge

Unspecified

29 mrt 2022, 18:18

De Tweede Kamer wil een debat over de vermeende betrokkenheid van oud-zorgminister Hugo de Jonge bij de omstreden en veelbesproken mondkapjesdeal tussen zijn toenmalige ministerie en Sywert van Lienden. Maar op aandringen van de regeringspartijen hoeft De Jonge, nu minister voor Volkshuisvesting, daar zelf niet bij te zijn.

De Kamer zal het debat voeren met de huidige minister Conny Helder (Langdurige Zorg). Dat vinden de coalitiepartijen 'staatsrechtelijk zuiver'. En eerst komt er een briefing waarin adviesbureau Deloitte, dat onderzoek doet naar de kwestie, de stand van zaken toelicht.

Het debatverzoek was ingediend door Attje Kuiken (PvdA). Zij wil volgende week een debat, waarbij zowel Helder als De Jonge aanwezig moeten zijn. Dat vindt ook de rest van de oppositie. Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen wel een debat, maar alleen met Helder.

'De Jonge maakt zich zelf verantwoordelijk', aldus Kuiken. Daarbij refereerde ze naar de korte verklaring van De Jonge aan journalisten, nadat de Volkskrant eind vorige week app-verkeer tussen De Jonge en een topambtenaar had onthuld. Daaruit komt naar voren dat De Jonge wel degelijk bemoeienis met de mondkapjesdeal had, terwijl hij dat altijd heeft ontkend.

De Jonge wilde aan de opgetrommelde journalisten niet meer kwijt dan dat de berichtgeving in de Volkskrant niet klopt. Wat er niet deugt, liet hij in het midden. Pas na publicatie van het onderzoek naar de deal dat Deloitte uitvoert, wil hij reageren.

GroenLinks eist opnieuw een feitenrelaas. De fractie had daar vorige week ook al om gevraagd, maar kreeg maandag van Helder te horen dat ook zij het volledige onderzoek van Deloitte afwacht. GroenLinks-voorman Jesse Klaver wil dat het feitenrelaas er voor woensdag 12.00 uur alsnog ligt. Daaruit moet onder meer duidelijk worden of De Jonge de Kamer wel juist heeft geïnformeerd.

Deel dit artikel

Link gekopieerd