Terug

Volg Vandaag Inside

Johan walgt van matennaaiers op Eredivisie-velden: 'Ik word ziek van dat soort klootzakken'

Johan walgt van matennaaiers op Eredivisie-velden: 'Ik word ziek van dat soort klootzakken'

Unspecified

25 jan 2022, 11:07

Johan Derksen heeft maandagavond in VI Vandaag zijn afschuw uitgesproken over matennaaierij op de Eredivisie-velden. Daarbij haalde hij voorbeelden aan uit de wedstrijden Vitesse-Groningen en NEC-Feyenoord.

'Waar ik me zo geweldig aan gestoord heb: de oncollegiale houding van voetballers,' begon Johan zijn betoog, waarna hij inging op de rode kaart voor Vitesse-aanvaller Openda in het duel met FC Groningen. 'Te Wierik geeft Openda een raar duwtje. Die jongen heeft een domme reactie, maar die slaat 'm niet met z'n elleboog, die heeft gewoon een reactietje. Hij raakt 'm nauwelijks, en dan gaat Te Wierik rollebollen. Is het niet veel beter, met een zich misdragende Te Wierik en Openda die dom is, dat ze allebei geel krijgen? Want nu wordt de nadruk gelegd op de reactie (van Openda, red.), terwijl wat te Te Wierik doet, oncollegiaal en onsportief, wordt allemaal geaccepteerd. En die gaat ook nog naar de bank staan te kijken van: dit heb ik even goed geflikt. Daardoor heeft Groningen die wedstrijd gewonnen. Ik vind het bezopen.'

'M'n woede was nauwelijks gedaald, en toen zag ik NEC tegen Feyenoord,' ging Johan verder. 'En dan komt Dessers erin, die doet vervelend, die jongen (Ivan Marquez, red.) duwt hem weg, een beetje op z'n kin, en Dessers gaat ook liggen rollebollen alsof z'n kop eraf geslagen wordt. Ik word ziek van dat soort klootzakken, dat soort matennaaiers. Ik zou als trainer nooit accepteren dat mijn spelers zich zo gedragen. Want is Dessers nou blij dat zo'n jongen van NEC niet mag voetballen? De VAR kan toch ook aanvoelen dat het een onnozele reactie is op vervelend gedrag van Dessers? Dessers gaat liggen rollen, wat spelbederf is, en wordt plotseling gebombardeerd tot slachtoffer. Arme Dessers,' zei Johan cynisch.

'Ik zou me doodschamen als speler als ik vandaag hoor dat een collega van mij, door mijn gedrag, drie wedstrijden geschorst is. De reactie is dom, dat begrijp ik ook wel, maar het wordt heel erg uitgelokt. En ik vind: een scheidsrechter moet dan de beslissing nemen, en een VAR moet niet alleen maar foutjes zien en de scheidsrechter als een soort klikspaan inseinen. Die moet ook een beetje de sfeer van de wedstrijd aanvoelen en denken van: die gozer die daar ligt te kronkelen, die heeft zich zo vervelend gedragen, ik maak er geen melding van. Dan moet je een volwassen VAR zijn en niet een of andere roekie die blij is dat hij daar voor dat scherm mag zitten,' concludeerde Johan.

Ook René zag afgelopen weekend een voorbeeld van onsportief gedrag, bij PSV-Ajax: 'Die Martinez, die dan eerst uit het veld rolt, en dan weer terug het veld inrolt. Dan denk ik: geef hem geel. Rot op.' Bas Nijhuis had gezien dat Michiel Kramer tijdens RKC-Fortuna de penaltystip probeerde te verbouwen: 'Dat is onsportief gedrag, dat is ook zoiets. Er moet een penalty worden genomen, en daarvoor gaat Kramer die stip verbouwen. Hij kreeg geel voor onsportief gedrag en dat is ook echt terecht.'

Deel dit artikel

Link gekopieerd