Terug

Volg Vandaag Inside

IOC wil alle sporters uit Rusland en Wit-Rusland uitsluiten van wedstrijden

IOC wil alle sporters uit Rusland en Wit-Rusland uitsluiten van wedstrijden

Unspecified

28 feb 2022, 15:40

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil dat sportbonden wereldwijd geen sporters uit Rusland en Belarus mee laten doen aan evenementen. Het overkoepelende sportcomité zegt dat besluit te hebben genomen vanwege 'de integriteit van de sport en de veiligheid van deelnemers'.

Mocht het vanwege juridische of praktische redenen niet meer lukken om sporters uit die landen te weren, wil het IOC in ieder geval dat sporters uit Rusland en Belarus niet mogen deelnemen onder de vlag van hun land en alleen als neutrale sporter. Als dat in extreme omstandigheden, zoals tijdgebrek, ook niet mogelijk is, zou de organisatie van een evenement zelf moeten kijken wat passend is. Dat is vooral met het oog op de Paralympische Winterspelen, die op 4 maart beginnen in China. Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft gezegd woensdag te overleggen over de kwestie.

Het IOC meldde eind vorige week al dat bonden hun sportwedstrijden weg moeten halen uit die landen. Daar blijft het comité achter staan, zegt het nu. Veel sportbonden hebben daar al gehoor aan gegeven. Het WK volleybal is in augustus en september voorlopig nog wel in Rusland. De Nederlandse volleyballers zullen daar niet heengaan, maakte volleybalbond Nevobo maandag bekend.

Rusland viel vorige week Oekraïne binnen en heeft Belarus als bondgenoot.

Deel dit artikel

Link gekopieerd