Terug

Volg Vandaag Inside

Infantino roept Rusland en Oekraïne op tot staakt-het-vuren tijdens WK

Infantino roept Rusland en Oekraïne op tot staakt-het-vuren tijdens WK

Unspecified

15 nov 2022, 08:28

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft Rusland en Oekraïne opgeroepen tot een staakt-het-vuren van een maand tijdens het WK voetbal in Qatar. Hij sprak de wereldleiders toe op de top van de G20 in Indonesië en zei dat het WK een "uniek platform" biedt voor "vrede en eenheid" omdat het wereldwijd door zo'n 5 miljard mensen op televisie zal worden bekeken. "U bent de wereldleiders. U kunt de loop van de geschiedenis beïnvloeden", voegde hij eraan toe.

Het WK in Qatar begint vrijdag en duurt tot en met 20 december. Rusland is door de wereldvoetbalbond uitgesloten van deelname aan het toernooi. Oekraïne heeft zich niet geplaatst. De FIFA stuurde onlangs een brief naar alle 32 deelnemende landen om het gedurende het WK alleen te hebben over voetbal en niet over politieke kwesties.

Infantino sprak tijdens een lunch met de leiders van de landen met de grootste economieën op het eiland Bali. Hij stelde voor een aantal humanitaire corridors in te stellen. "Of iets anders dat kan leiden tot de hervatting van de dialoog als eerste stap naar vrede". Ook premier Mark Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag zijn aanwezig bij de G20.

Het WK in Qatar heeft in aanloop veel kritiek te verduren gekregen vanwege de mensrechtensituatie in het land.

Ook voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité sprak de wereldleiders toe. Hij drong erop aan dat regeringen hun sporters naar evenementen sturen op basis van hun sportieve verdiensten en niet op basis van politieke banden. "De internationale sport zal uit elkaar vallen als over deelname wordt beslist op politieke gronden", zei Bach.

Deel dit artikel

Link gekopieerd