Terug

Volg Vandaag Inside

Humberto Tan teleurgesteld in Feyenoord: 'Waarom zou je het niet doen als club?'

Humberto Tan teleurgesteld in Feyenoord: 'Waarom zou je het niet doen als club?'

Unspecified

13 mrt 2023, 00:00

Humberto Tan, voorzitter van de commissie-Mijnals tegen racisme en discriminatie, reageert teleurgesteld op Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü, die dit weekend niet de OneLove-band tegen racisme en discriminatie gaat dragen tijdens het duel met Ajax. "Ik begrijp niet dat je als club niet achter zo’n actie gaat staan", zegt Tan.

Kökcü weigerde in oktober tijdens de vorige actieweek vanwege zijn religieuze overtuigingen de speciale aanvoerdersband te dragen. De actie vond toen plaats in de week van Coming Out Day en de 22-jarige Haarlemmer wilde naar eigen zeggen "geen uithangbord" zijn van van de lhbti-beweging. Dit weekeinde is de actie in het kader van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie (dinsdag 21 maart). De Turkse international verklaarde zondag bij de NOS dat hij de actie steunt. "Maar ik heb toch wel het gevoel dat die OneLove-band in het leven is geroepen om een andere reden."

Tan vindt als voorzitter van de commissie-Mijnals, opgericht in 2020 om de KNVB te helpen met het realiseren van de ambities rondom racisme, discriminatie en inclusiviteit, dat het "zijn goed recht is om de OneLove-band niet te dragen". "Het gaat echter niet om individuele spelers, het gaat om de clubs. Van de FIFA begrijp ik zoiets, want die zijn corrupt. Maar waarom zou je het niet doen als club?"

Alternatieve aanvoerdersband

Waar Ajax-aanvoerder Dusan Tadic zondag tijdens de Klassieker wel de OneLove-band gaat dragen, zal Kökcü mogelijk een alternatieve aanvoerdersband tegen racisme dragen. "Zonde van de energie", vindt Tan. "Waarom zou je het wiel opnieuw willen uitvinden? Ik hoop dat zo’n eventuele actie het bewustzijn vergroot, maar het zou sterker zijn geweest om één front te vormen."

Tan en de commissie-Mijnals zijn niet van plan om in gesprek te gaan met de clubs naar aanleiding van de weigering. "Wij zijn er als commissie om de KNVB te adviseren, niet om clubs aan te spreken."

Gevraagd of de actie in de toekomst nog zinvol is nu een van de grootste clubs van Nederland tijdens een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen mogelijk niet meedoet, reageert Tan resoluut. "Natuurlijk heeft dat zin. Als Feyenoord, Ajax of PSV dit seizoen kampioen wordt, dan is het toch ook nog zinvol om volgend jaar weer te gaan voetballen. De bedoeling is dat dit structureel gaat plaatsvinden, niet incidenteel. Volgend jaar dus weer", aldus Tan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd