Terug

Volg Vandaag Inside

Frenkie de Jong had Oranje beter willen helpen in Turkije

Frenkie de Jong had Oranje beter willen helpen in Turkije

Unspecified

25 mrt 2021, 08:26

Frenkie de Jong leek alleen tijdens de openingsfase van het uitduel van Oranje met Turkije (4-2) in de WK-kwalificatie op de middenvelder die FC Barcelona beter laat voetballen. "Na die 1-0 van hen was ik niet dominant genoeg meer en heb te weinig gedaan om mijn team te helpen", erkende hij.

Turkije schoot zesmaal op doel en mocht vier keer juichen in het lege Atatürk Olympisch Stadion van Istanbul. Doelman Tim Krul, de vervanger van de tijdens de warming-up geblesseerd geraakte Jasper Cillessen, had geen antwoord op drie afstandsschoten en een penalty. "Het is een onnodige nederlaag", zei de 23-jarige De Jong na zijn 23e interland. "Turkije heeft een goede ploeg. Maar als wij wat beter in positie staan en vaster aan de bal zijn, dan winnen we van ze."

Oranje was veel in balbezit, maar viel ook voorspelbaar aan met de matig spelende vleugelspitsen Donyell Malen en Steven Berghuis. Turkije kreeg het een stuk lastiger toen Luuk de Jong en Davy Klaassen erbij kwamen en Memphis Depay naar de linkerflank verhuisde. Maar toen was de schade al te hoog opgelopen met drie tegentreffers (3-0).

"We maakten veel foute keuzes, maar het zat ook niet mee", doelde de in Arkel geboren middenvelder op een kopbal van Matthijs de Ligt die via de binnenkant van de paal de doellijn leek te passeren. Maar er was geen videoscheidsrechter of doellijntechnologie om dat te controleren. Óf in alle WK-kwalificatieduels een VAR of nergens, vinden ze bij de FIFA. En in Afrika kunnen ze zo'n duur systeem nu eenmaal niet betalen. "Ik vind dat echt onzin", mopperde De Jong. "Sommige landen hebben minder geld, maar daar hoeven dan wij toch niet onder te lijden. Het gaat er toch om dat het spel zo rechtvaardig mogelijk is?"

De Jong deed zijn verhaal leunend tegen een muur vlakbij de kleedkamer van Oranje in het nationale stadion van Turkije. Alsof hij moe was. "Ik wil niet lezen dat we daarom verloren hebben", zei hij. "Maar een dagje meer rust scheelt veel. Ik speelde zondag laat nog een uitwedstrijd en was half vier 's nachts pas thuis in Barcelona. Toch moest ik de volgende dag al om 1 uur bij Oranje zijn. Dan train je een keer half en een dag later volledig voordat je alweer hier naar toe vliegt."

En tijdens die korte voorbereiding ging het ook nog heel veel over wel of niet voetballen op een WK in Qatar, omdat daar nog steeds veel mensenrechten worden overtreden. "Nederland boycot het WK alsnog", was de meest gemaakte grap op sociale media terwijl Turkije meer en meer afstand nam van Oranje. "Op Twitter en zo, is het makkelijk grappen maken", zei Daley Blind na zijn 75e interland. "Het is heel erg wat daar gebeurt", vulde De Jong aan. "Maar wij hebben het WK niet toegewezen, dat deed de FIFA. De KNVB is het daar altijd oneens mee geweest en wij steunen de KNVB. Maar ook wij willen geen boycot. We hebben net verloren, maar er is geen man over boord. We hebben gelukkig nog 9 duels om het recht te zetten."

Deel dit artikel

Link gekopieerd