Terug

Volg Vandaag Inside

FIA bevestigt: Red Bull Racing overschreed budgetplafond in 2021

FIA bevestigt: Red Bull Racing overschreed budgetplafond in 2021

Unspecified

10 okt 2022, 17:25

Het Formule 1-team Red Bull van tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen heeft vorig jaar meer geld uitgegeven dan was toegestaan voor het bouwen en ontwikkelen van de auto. Het betreft volgens de internationale autosportfederatie FIA een kleine overschrijding van het kostenplafond van 145 miljoen dollar. De Oostenrijkse renstal heeft ook procedurele fouten gemaakt.

Ook het team van Aston Martin heeft de budgetregels overtreden, maar bij deze renstal gaat het alleen om procedurele fouten.

De FIA heeft nog geen straf uitgesproken voor de overtredingen. Aangezien bij Red Bull een "kleine overschrijding" is aangetroffen, gaat het vermoedelijk om minder dan 5 procent. Bij een dergelijke overschrijding kan de bond een boete opleggen.

Alleen als het om een "behoorlijke overschrijding" van de kostenlimiet gaat, dan kan de bond WK-punten aftrekken. De wereldtitel van Verstappen, die hij vorig jaar in de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi behaalde, lijkt dus niet in gevaar te komen.

De autosportbond had veel tijd nodig om na te gaan of het budget in 2021 was overschreden. Dat was het eerste jaar waarin de tien teams met elkaar afspraken dat ze minder geld zouden uitgeven aan de ontwikkeling van de Formule 1-auto's. Tevens werd een maximaal uit te geven bedrag vastgesteld om zo gelijkheid tussen de teams te bevorderen en een eerlijker speelveld te creëren.

Aanvankelijk zou de FIA vorige week woensdag al openheid van zaken geven, maar vanwege de complexe analyse van de financiële cijfers die de teams hadden aangeleverd duurde dat nog een paar dagen langer.

In de media waren tijdens de Grote Prijs van Singapore al verhalen naar buiten gekomen dat Red Bull en Aston Martin zich niet hadden gehouden aan de budgetafspraken. Bij Red Bull zou het gaan om een forse overschrijding. Mercedes en Ferrari, de twee grote rivalen van Red Bull, riepen op tot krachtig optreden tegen teams die het kostenplafond zouden hebben overschreden.

Reactie Red Bull

Red Bull houdt vol dat het in 2021 niet meer heeft uitgegeven aan de ontwikkeling van de auto's dan was toegestaan volgens het kostenplafond. "We hebben met verbazing en teleurstelling kennisgenomen van de bevinding van de internationale autosportfederatie FIA dat wij de financiële regels hebben overtreden", schrijft het team van tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen in een reactie.

"Onze inzending van 2021 was onder de budgetlimiet, dus we moeten heel nauwkeurig de bevindingen van de FIA bekijken, want wij blijven ervan overtuigd dat de relevante kosten die we hebben gemaakt in 2021 onder die limiet zijn gebleven", aldus de Oostenrijkse renstal.

Deel dit artikel

Link gekopieerd