Terug

Volg Vandaag Inside

Feyenoord wint ruim van Excelsior en is voor het eerst in zes jaar winterkampioen

Feyenoord wint ruim van Excelsior en is voor het eerst in zes jaar winterkampioen

Unspecified

13 nov 2022, 00:00

Feyenoord gaat met 3 punten voorsprong op de concurrentie de winterstop in. De Rotterdammers wonnen op eigen veld met 5-1 van stadgenoot Excelsior. Sebastian Szymanski en Orkun Kökcü scoorden beiden twee keer.

In het seizoen 2016-2017 ging Feyenoord voor het laatst de winterstop als koploper in. Feyenoord stond toen halverwege 5 punten los van Ajax en pakte uiteindelijk de landstitel, de laatste in de clubhistorie.

Excelsior nam na 4 minuten verrassend de leiding via Kenzo Goudmijn, maar de voorsprong was slechts van korte duur. Al na ruim 10 minuten maakte Feyenoord gelijk via Szymanski, die raak schoot van buiten het zestienmetergebied.

Niet veel later stond de thuisploeg al met 2-1 voor: Orkun Kökcü schoot raak met een van richting veranderde vrije trap. Mede dankzij Excelsior-keeper Stijn van Gassel, die een aantal keer knap redde, gingen de Rotterdamse clubs ook met die stand de rust in.

In de rust nam Feyenoord afscheid van Luis Sinisterra en Marcos Senesi, die beiden in De Kuip aanwezig waren. Sinisterra vertrok in de zomer naar Leeds United, Senesi werd verkocht aan Bournemouth.

Kort na de onderbreking was Szymanski met een diagonaal schot voor de tweede keer trefzeker en halverwege de tweede helft tekende ook Kökcü, met een volley, voor zijn tweede van de avond.

Aanvoerder Kökcü trad in de voetsporen van Henk Schouten, Rinus Bennaars, Franz Hasil, Giovanni van Bronckhorst en Jonathan de Guzman die ook allemaal minstens twee keer scoorden in hun honderdste competitiewedstrijd voor Feyenoord. Schouten maakte er zelfs vier in zijn jubileumwedstrijd.

Walemark kwam na een half uur binnen de lijnen. Hij viel in voor de Braziliaan Igor Paixão, die met een blessure naar de kant moest. Voorin had Feyenoord-trainer Arne Slot Santiago Giménez de voorkeur gegeven boven Danilo, die na een uur werd ingebracht.

Een kwartier voor tijd bepaalde Walemark de eindstand. Daarbij had de Zweed het nodige geluk, want een poging van een verdediger van Excelsior om de bal weg te werken verdween via Walemark in het doel.

Voorafgaand aan het duel werd er een minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van Cor van der Gijp, de clubtopscorer van Feyenoord die op 91-jarige leeftijd is overleden.

Feyenoord heeft na veertien duels 33 punten, 3 meer dan Ajax en PSV. Eerder dit weekend slaagde Ajax er niet in de uitwedstrijd tegen FC Emmen (3-3) te winnen en PSV verloor thuis (0-1) van AZ. Laatstgenoemde club volgt op 4 punten van Feyenoord.

Op 8 januari komt Feyenoord weer in actie. Dan wacht de ploeg van trainer Slot de uitwedstrijd tegen FC Utrecht.

Deel dit artikel

Link gekopieerd