Feyenoord verslaat Sparta en vergroot voorsprong aan kop van Eredivisie tot 8 punten

2 apr 2023, 00:00

Feyenoord heeft de koppositie in de Eredivisie nog verder verstevigd. De Rotterdammers wonnen de derby van Sparta (1-3) en profiteerden van het puntenverlies eerder op zondag van Ajax bij Go Ahead Eagles (0-0). Feyenoord heeft, met nog zeven speelronden te gaan, 8 punten voorsprong op zowel Ajax als PSV en kan gaan aftellen richting de eerste landstitel sinds 2017.

Trainer Arne Slot is daarmee op weg naar een ongekend succes. Na vorig seizoen, waarin Feyenoord de finale van de Conference League haalde, verlieten liefst vijftien spelers de club. Slot slaagde er met alle nieuwkomers snel in weer een hecht collectief te smeden. Feyenoord verloor in de competitie alleen bij PSV (4-3).

Slot moest zijn elftal in vergelijking met de met 3-2 gewonnen wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA tegen Ajax noodgedwongen op twee plaatsen aanpassen. Rechtsback Lutsharel Geertruida is geblesseerd en Oussama Idrissi zat op Het Kasteel een schorsing uit.

Igor Paixão kreeg als vervanger van Idrissi de voorkeur boven Javairô Dilrosun. Slot zag die keuze al snel goed uitpakken. Paixão schoot de bal, na een afgeslagen hoekschop, in de 12e minuut hard en hoog in het doel: 0-1.

Feyenoord had een veldoverwicht en Sparta wist pas halverwege de eerste helft zelf een keer gevaarlijk te worden. Doelman Timon Wellenreuther redde op een schot van aanvaller Koki Saito.

Wellenreuther was even later kansloos op een poging van Mica Pinto. De linksback draaide naar binnen en schoot schitterend raak (1-1). Sparta leek met een voorsprong te gaan rusten, maar Wellenreuther redde Feyenoord twee keer. De keeper stopte in de 45e minuut eerst een schot van Vito van Crooij. Na een handsbal van Mats Wieffer redde Wellenreuther vervolgens een slecht genomen strafschop van Van Crooij. De Duitse keeper was twee weken terug in de slotfase van de wedstrijd tegen Ajax ook al belangrijk.

Feyenoord trok het duel na rust naar zich toe. Sebastian Szymanski had de ploeg van Slot al snel op voorsprong moeten brengen, maar verdediger Mike Eerdhuijzen voorkwam een doelpunt.

Santiago Giménez trapte de bal in de 69e minuut in kansrijke positie over. De Mexicaanse spits had een minuut later wel succes. Met zijn linkerbeen prikte Giménez de bal langs keeper Nick Olij in het doel. David Hancko besliste het duel een kwartier voor tijd met de 1-3.