Terug

Volg Vandaag Inside

Feyenoord-icoon Wim Jansen op 75-jarige leeftijd overleden

Feyenoord-icoon Wim Jansen op 75-jarige leeftijd overleden

Unspecified

25 jan 2022, 12:44

Oud-topvoetballer Wim Jansen is op 75-jarige leeftijd overleden. Dat maakte Feyenoord bekend, de club waarvoor hij het grootste gedeelte van zijn carrière speelde. De middenvelder won in 1970 met Feyenoord de Europa Cup 1 en de wereldbeker voor clubs.

Jansen speelde 65 interlands voor het Nederlands elftal, waarmee hij de finales verloor van de WK's van 1974 en 1978. Vorig jaar werd bekend dat hij leed aan dementie. Hij kwam in 476 officiële wedstrijden uit in het shirt van Feyenoord en scoorde 39 keer. Jansen speelde begin jaren 80, aan het einde van zijn carrière, ook een paar seizoenen bij Ajax.

Al op 10-jarige leeftijd werd hij lid van Feyenoord, om er vervolgens liefst vijftien jaar in het eerste elftal te spelen en vele prijzen te veroveren. Ook na zijn spelerscarrière bleef Jansen de club trouw en was hij onder meer assistent- en hoofdtrainer, technisch directeur en adviseur. "Ik ben een paar keer bij Feyenoord weggegaan, maar altijd weer teruggekomen. Je zou het een bloedband kunnen noemen", zei hij hierover in zijn biografie.

De middenvelder was een vaste waarde in het elftal dat in 1970 als eerste Nederlandse club de Europa Cup 1 en de wereldbeker won. Vier jaar later tilde Jansen als aanvoerder ook de UEFA Cup omhoog. Met Feyenoord veroverde hij tevens drie landstitels en de KNVB-beker. Bij Ajax werd hij eenmaal kampioen.

De naam van Jansen is onlosmakelijk verbonden aan de wederopstanding van Feyenoord, begin jaren 90. Na een lange periode van tegenspoed leidde hij de club als trainer naar 'de ommekeer'. De zege op PSV in de halve finale en de uiteindelijke bekerwinst in 1991 bleken de opmaat voor betere tijden en meer sportief succes, waaronder de landstitel in 1993. Jansen was ook trainer van Celtic en enkele Japanse clubs.

De afgelopen tien jaar was Jansen vaak te zien op het Rotterdamse trainingscomplex Varkenoord. Hij voorzag de jeugdtrainers van advies en bleef het liefst op de achtergrond. Die rol paste hem het meest, zo vertelde hij in de zomer van 2011. "Het opleiden van jeugd is mijn grote passie en van Feyenoord zal ik nooit loskomen."

De uitvaart van Jansen vindt komende zaterdag plaats. Ook voor supporters is hierbij de gelegenheid om hun medeleven te tonen. Feyenoord brengt daar in een later stadium nadere informatie over naar buiten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd