Terug

Volg Vandaag Inside

Faunabescherming doet aangifte tegen burgemeester en boer na incident met wolf in Drenthe

Faunabescherming doet aangifte tegen burgemeester en boer na incident met wolf in Drenthe

10 juli 2023, 08:41

De Faunabescherming doet aangifte tegen de boer die zondag in het Drentse Wapse gewond raakte na een aanvaring met een wolf en tegen de burgemeester van de gemeente Westerveld, omdat laatstgenoemde het "recht niet had" om de wolf vervolgens dood te laten schieten. Volgens de Faunabescherming was er, als gekeken wordt naar de rol van de boer, "geen sprake van een aanval van een wolf op een mens, maar van een mens op een wolf".

De schapenhouder ontdekte zondagochtend dat een wolf enkele van zijn schapen had doodgebeten. Hij wilde het dier verjagen en werd vervolgens gebeten. Na behandeling in het ziekenhuis kon hij weer naar huis. Volgens de Faunabescherming was de hobbyboer in overtreding. "Wie zo onverstandig is om een roofdier met een hooivork en een schep te lijf te gaan, kan verwachten dat het dier zich bedreigd voelt en zich verdedigt."

De wolf werd na het incident onder zonnepanelen in een weiland gevonden, schetst de Faunabescherming. "Het protocol, om te beoordelen of een wolf mensen heeft aangevallen en vervolgens moet worden gedood, is in het geheel niet gevolgd. De burgemeester had niet het recht om wie dan ook opdracht te geven de wolf dood te schieten. En de politie had dat moeten weten en verifiëren, alvorens te schieten."

Een woordvoerster van de gemeente Westerveld laat weten de stap van de Faunabescherming "eerst intern te willen bespreken" en niet voor maandagochtend met een reactie te komen.

Burgemeester Rikus Jager zei eerder op de dag dat hij "niet anders kon" dan de wolf laten doodschieten. "We hebben nog geprobeerd om een expert te bellen, maar dat lukte zo vroeg niet. Voor zover er expertise aanwezig was, hebben we die geraadpleegd, maar samen hebben we geconcludeerd dat er maar één keuze mogelijk was." Een burgemeester mag besluiten om een zogeheten probleemwolf te laten doden als het dier een acuut gevaar vormt. Wel moet eerst geprobeerd worden het dier te verjagen. Jager zei dat het hek openzetten geen optie was, dat vond hij te risicovol omdat "veel mensen" op zondagochtend door de straat fietsen.

UPDATE: Ook Animal Rights doet aangifte om doodgeschoten wolf

Na de Faunabescherming doet ook Animal Rights aangifte tegen burgemeester Rikus Jager van Westerveld en de schapenboer die daar zondag gewond raakte door een wolf. Volgens de dierenrechtenorganisatie had de wolf na het incident niet doodgeschoten mogen worden.

Animal Rights overweegt nog om ook aangifte te doen tegen de locoburgemeester die zondag betrokken was bij het besluit de wolf dood te schieten en tegen de persoon die het schot heeft gelost. Ook kijkt de organisatie of het een handhavingsverzoek kan indienen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Volgens Animal Rights is door het doodschieten van de wolf de Habitatrichtlijn overtreden, waarin wolven worden aangemerkt als beschermde soort.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.