Terug

Volg Vandaag Inside

EK-scenario's hangen af van resultaten Fieldlab-interland Oranje

EK-scenario's hangen af van resultaten Fieldlab-interland Oranje

27 mrt 2021, 21:20

De resultaten van het Fieldlab-experiment in de Johan Cruijff ArenA kunnen van grote invloed zijn op supportersaantallen tijdens de EK-wedstrijden komende zomer in Amsterdam. Zaterdagavond waren 5000 toeschouwers aanwezig bij de wedstrijd tussen Nederland en Letland, ruim drie keer zoveel als bij de voorgaande acht onderzoeken van Fieldlab. De KNVB zegt dat een positieve uitkomst de weg naar een goed gevuld stadion op het Europees kampioenschap mogelijk maakt.

De opschaling van de bezoekersaantallen is volgens secretaris-generaal van de KNVB Gijs de Jong, ook toernooidirecteur in Amsterdam, essentieel. "De vraag is: kunnen we bewijzen 5000 mensen op een verantwoorde manier bijeen te laten komen? Zo ja, waarom dan niet 30.000 of 40.000?"

De Nederlandse voetbalbond moet de Europese voetbalfederatie UEFA op 5 april laten weten hoeveel toeschouwers het verwacht te kunnen ontvangen bij de vier EK-wedstrijden in juni. "Ons doel is zoveel mogelijk bezoekers te laten komen", aldus De Jong. "De ondergrens zal ongeveer een stadionbezetting van 25 procent zijn. Maar we willen daar natuurlijk boven zitten, het liefst ergens tussen de 50 en 75 procent." De Johan Cruijff ArenA heeft plaats voor 55.500 mensen.

Tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje waren de bezoekers zaterdagavond verdeeld over negen 'bubbels'. Arts-microbioloog Andreas Voss, hoofdonderzoeker van de Fieldlab-evenementen, vertelt dat het aantal mensen in sommige bubbels flink was opgeschaald ten opzichte van eerdere test-evenementen. "In enkele bubbels zaten duizend personen. We testten hier dus of een groter aantal personen binnen de 1,5 meter bij elkaar kan zijn."

De hoofdonderzoeker stelt dat het experiment met 5000 man een goede graadmeter is voor een eventueel veelvoud aan publiek op het EK. "We hebben niet het hele stadion gebruikt. In principe hadden we nog veel meer mensen kunnen toestaan. Het gaat ons echt om de schaal van de bubbels en of dat veilig kan. Dus ja, dit onderzoek is representatief voor grotere mensenmassa's."

De voorlopige resultaten van alle Fieldlab-experimenten stemmen Voss tevreden. "In de hoofdmoot kunnen we stellen dat het veilig kan. Binnen Fieldlab, met alle maatregelen en testen, is het risico op een besmetting vergelijkbaar met dat van ongeteste mensen in hun thuisomgeving."

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) twitterde na afloop van de wedstrijd van het Nederlands elftal: "Fantastisch om weer mensen op de tribunes te zien, het rumoer en de spanning weer te horen. Zo willen we met toegangstesten steeds meer veilig en verantwoord mogelijk maken."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.