Terug

Volg Vandaag Inside

Demi Vollering volgt Annemiek van Vleuten op als winnares Tour de France Femmes

Demi Vollering volgt Annemiek van Vleuten op als winnares Tour de France Femmes

Unspecified

30 juli 2023, 18:32

Demi Vollering heeft zondag de Tour de France Femmes gewonnen. De 26-jarige renster van SD Worx had zaterdag de achtdaagse rittenkoers in feite al naar zich toegetrokken, maar moest de afsluitende tijdrit in Pau nog wel heelhuids zien door te komen. Dat lukte. Vollering werd tweede achter haar Zwitserse ploeggenote Marlen Reusser.

Vollering was zaterdag veruit de beste in de koninginnenrit naar de Col du Tourmalet. Met een aanval 5 kilometer onder de top liet ze Annemiek van Vleuten achter en passeerde ze niet veel later de voorop rijdende Poolse Katarzyna Niewiadoma. Met de ritwinst, haar eerste ooit in de Tour, nam ze de leiderstrui over van haar Belgische ploeggenote Lotte Kopecky.

Niewiadoma en Van Vleuten zagen Kopecky in het klassement nog voorbij komen. De Belgische, zaterdag al opvallend sterk in de bergen, reed de tijdrit van haar leven en werd derde op 38 tellen van Reusser. Vollering moest 10 seconden toegeven op de Zwitserse specialiste. Van Vleuten eindigde slechts als veertiende op 1.41 van de ritwinnares en belandde daardoor net naast het podium.

Vorig jaar tweede

Vollering eindigde vorig jaar nog als tweede in de Tour achter Van Vleuten. De 40-jarige renster van Movistar, bezig aan haar laatste seizoen, hield haar rivale eerder dit jaar in de Vuelta nog achter zich.

Vollering keek al uit naar volgend jaar wanneer de Tour start met een rit van Rotterdam naar Den Haag. "Misschien komen ze wel langs ons huis", vertelde ze eerder. Vollering groeide op in Berkel en Rodenrijs. Eerst wacht de wegrace bij de WK wielrennen in Glasgow. Daar is ze over twee weken de kopvrouw van de Nederlandse ploeg, waarin ook Van Vleuten zit.

Kopecky

Kopecky, die maar één etappe buiten de top 10 eindigde en zes dagen de gele trui droeg, werd behalve tweede in het eindklassement ook de winnares van het puntenklassement. Niewiadoma mocht een keer extra naar het podium voor de bergtrui. Het jongerenklassement werd gewonnen door de Française Cédrine Kerbaol.

Deel dit artikel

Link gekopieerd