Terug

Volg Vandaag Inside

Clubicoon Sergio Busquets vertrekt na 18 jaar bij FC Barcelona

Clubicoon Sergio Busquets vertrekt na 18 jaar bij FC Barcelona

Unspecified

10 mei 2023, 11:26

Middenvelder Sergio Busquets vertrekt na dit seizoen transfervrij bij FC Barcelona. Daarmee komt na vijftien seizoenen een einde aan de periode van de 34-jarige Spanjaard in de Catalaanse grootmacht. Busquets speelde daarvoor al in de jeugdopleiding bij 'Barça'.

Busquets maakte zijn vertrek bekend in een bericht aan fans via Instagram. Daarin bedankt hij iedereen voor hun steun. "Dit was een onvergetelijke reis en een droom. Het was geen makkelijke beslissing om te nemen, maar nu is het juiste moment gekomen." De aanvoerder van de ploeg van trainer Xavi zou volgend seizoen in Saudi-Arabië gaan spelen. Deze jaargang kwam Busquets nog in 27 competitieduels in actie.

Busquets was onderdeel van een succesvol Barcelona met onder anderen Lionel Messi, Xavi en Andrés Iniesta. Zij vertrokken al eerder. De verdedigende middenvelder won onder meer drie keer de Champions League (2009, 2011 en 2015) en werd acht keer landskampioen. Zijn erelijst bestaat uit meer dan dertig prijzen. Busquets kan daar in zijn laatste seizoen nog een titel aan toevoegen. De koploper krijgt daar zondag de eerste kans voor, bij stadgenoot Espanyol.

De ploeggenoot van Frenkie de Jong speelde meer dan zevenhonderd duels voor 'Barça' en maakte achttien doelpunten. Ook was Busquets succesvol met de nationale ploeg. Behalve de wereldtitel in 2010, na de gewonnen finale tegen Oranje in Zuid-Afrika, pakte hij in 2012 ook de Europese titel met Spanje. Na het afgelopen WK in Qatar nam Busquets afscheid als international. Spanje werd in de achtste finales uitgeschakeld door Marokko, Busquets miste in de strafschoppenserie de laatste penalty.

FC Barcelona staat in een uitgebreid verhaal stil bij het afscheid van "een van de beste spelers van de club" ooit. "Weinigen kenden de naam van Sergio Busquets toen coach Josep Guardiola op 13 september 2008 besloot hem op te nemen in het elftal voor de competitiewedstrijd van het seizoen thuis tegen Racing Santander. Nu kent iedereen hem", valt te lezen op de website.

"Zijn belang voor het team stond nooit ter discussie", gaat ‘Barça’ verder. "Sterker nog, het team heeft zich constant opgebouwd rond de maestro op het middenveld. Als hij een slechte dag heeft, heeft het team een slechte dag. Als hij een goede dag heeft, heeft het team een goede dag. Zijn veroveringen, zijn buitengewone spelinzicht en zijn lange, onvermoeibare benen maken hem al anderhalf decennium tot de motor van het team."

Deel dit artikel

Link gekopieerd