Terug

Volg Vandaag Inside

Chris Woerts: 'De NOS geeft eigenlijk belastinggeld uit op een oneigenlijke manier'

Chris Woerts: 'De NOS geeft eigenlijk belastinggeld uit op een oneigenlijke manier'

Unspecified

23 juni 2023, 15:52

De NOS gaf in de periode 2017 tot en met 2022 in totaal 611 miljoen euro uit aan het uitzenden van sportwedstrijden. Dat blijkt uit een analyse van de jaarverslagen van de publieke omroep door RTL Nieuws. Een groot deel van het geld gaat naar de rechten die de NOS koopt om sportevenementen uit te mogen zenden. Chris Woerts, die de sportrechten voor Talpa inkoopt, zegt daarover tegenover RTL Nieuws: "De NOS geeft eigenlijk belastinggeld uit op een oneigenlijke manier."

Chris legt uit dat de NOS hoeft de kosten van de rechten niet hoeft terug te verdienen, in tegenstelling tot RTL of SBS: "Als wij bij Talpa meebieden, doen we dat met een bedrag waarvan we weten dat we het kunnen terugverdienen. De NOS gaat er dan met een factor twee overheen."

De sportmarketeer noemt als voorbeeld de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands Elftal voor EK's of WK's en de Nations League: "Je kunt met reclame ongeveer 3 tot 3,5 ton terugverdienen per wedstrijd. De NOS betaalt voor dezelfde wedstrijd tussen de 6 en 9 ton."

"De NOS geeft eigenlijk belastinggeld uit op een oneigenlijke manier," aldus Chris. "Ze overbieden op een manier die alleen maar kan met gratis geld van de overheid, dat misbruiken ze." Hierdoor ontstaat er een ongelijk speelveld: "Als de NOS ergens op gaat bieden, dan doen wij met Talpa al niet meer mee. Want dat heeft geen nut."

Deel dit artikel

Link gekopieerd