Terug

Volg Vandaag Inside

'Britse premier Liz Truss verliest tweede minister binnen een week'

'Britse premier Liz Truss verliest tweede minister binnen een week'

Unspecified

19 okt 2022, 17:37

Volgens Britse media is Suella Braverman geen minister van Binnenlandse Zaken meer. Het is de tweede minister van het kabinet van premier Liz Truss binnen een week die dan moet worden vervangen. Vorige week ontsloeg Truss haar minister van Financiën. Ook Braverman zou zijn weggestuurd.

Truss, die 1,5 maand geleden aantrad, ligt al zwaar onder vuur in haar eigen Conservatieve Partij door haar zwalkend economisch beleid. Media speculeren over haar toekomst. Ook de val van de vorige premier Boris Johnson werd ingeluid met het vertrek van een reeks bewindslieden.

Een partijgenoot van Truss, parlementariër William Wragg, maakte al openbaar dat hij een brief van wantrouwen heeft ingediend tegen de premier. Een dergelijke brief kan leiden tot een vertrouwensstemming, maar toont vooral de grote onvrede over de nog maar kort regerende regeringsleider.

Als reactie op de kritiek binnen en buiten de partij op haar plannen, offerde Truss vorige week haar rechterhand Kwasi Kwarteng op als minister van Financiën en stelde Jeremy Hunt aan als zijn opvolger.

Later woensdag volgt in het parlement een stemming over het boren naar aardgas, en de regering liet al weten die als een test van vertrouwen te beschouwen. Truss zou op bezoek gaan bij een Brits bedrijf, maar dat gaat niet door.

Truss werd begin september premier na een leiderschapsverkiezing binnen de Conservatieve Partij. De partij moest een nieuwe leider vinden na het vertrek van Johnson, die daartoe was genoodzaakt nadat bewindslieden zich massaal tegen hem keerden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd