Terug

Volg Vandaag Inside

Jasper Cillessen mist EK

Jasper Cillessen mist EK

Unspecified

1 juni 2021, 14:32

Jasper Cillessen mist het EK met het Nederlands elftal. De doelman van Valencia testte vorige week positief op corona en zit sindsdien thuis in quarantaine. Bondscoach Frank de Boer vindt het een te groot risico om hem mee te nemen naar de Europese eindronde.

De Boer moet dinsdag zijn definitieve selectie van 26 spelers voor het EK bij de UEFA inleveren. Hij heeft besloten Cillessen te vervangen door Marco Bizot, de doelman van AZ die al mee is gegaan naar een trainingskamp in Portugal. Tim Krul en Maarten Stekelenburg zijn de andere keepers in de EK-selectie van Oranje.

De Boer vertelde vorige week nog dat Cillessen in principe zijn eerste doelman op het EK is. "Ik heb Jasper vanochtend op de hoogte gesteld van mijn beslissing", laat de bondscoach weten. "Laat ik vooropstellen dat ik dit ongelooflijk zuur vind voor Jasper. Maar ik moest de knoop doorhakken. Het is bekend dat hij positief getest is op corona. Daardoor heeft hij een belangrijk deel van de voorbereiding gemist. We weten niet hoelang het gaat duren tot dat hij weer 100 procent fit is. Ik wil wat dat betreft geen risico nemen. We staan aan de vooravond van een EK en ik wil zekerheid. Hoe naar ik het ook voor Jasper vind."

Volgens De Boer was de eerste wedstrijd op het EK tegen Oekraïne zeker te vroeg gekomen voor Cillessen. "Dat had hij niet gered. En nogmaals, hij zou de hele voorbereiding missen", zei de bondscoach die nog niet heeft besloten of Tim Krul of Maarten Stekelenburg zijn eerste doelman op de Europese eindronde wordt. "Het zou kunnen dat ze de komende oefenduels met Schotland en Georgië allebei speeltijd krijgen."

De Boer vindt Bizot op dit moment een betere optie voor Oranje dat Justin Bijlow, die dinsdag uitblonk bij Jong Oranje in een duel met Jong Frankrijk. "We hadden al tegen Bizot gezegd dat hij de eerste reserve was en daarbij is Bijlow ook veel geblesseerd geweest de afgelopen maanden."

Deelnemers aan het EK mogen hun doelman tijdens de eindronde nog wisselen als er een keeper geblesseerd raakt of positief test op corona. "Ik heb daarom ook tegen Cillessen gezegd dat er nog een mogelijkheid bestaat dat we weer bij hem uitkomen als hij fit wordt en er bij ons nog een doelman wegvalt. Maar als hij dan niet fit is, dan kunnen we ook bij Bijlow uitkomen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd