Terug

Volg Vandaag Inside

Bij PSV overheerst na seizoen vol ellende weer optimisme

Bij PSV overheerst na seizoen vol ellende weer optimisme

Unspecified

7 okt 2020, 15:06

John de Jong had op de laatste vrijdag in januari de tranen bijna in de ogen staan. De technisch manager van PSV was er klaar mee. Hij werd bedreigd, zowel in het stadion als in zijn thuisomgeving. 'Dit is in twintig jaar tijd bij PSV het ergste wat ik ooit heb meegemaakt', zei De Jong, die duidelijk zinspeelde op een vertrek. Ruim acht maanden later ziet de wereld er heel anders uit. PSV beleefde een intensieve transferperiode, stuntte met de komst van Mario Götze en durft weer te dromen van de titel.

Niet Mark van Bommel maar De Jong was verantwoordelijk voor de slechte prestaties van PSV, oordeelde een grote groep supporters. Ze waren het er niet mee eens dat hun geliefde trainer na de nederlaag halverwege december tegen Feyenoord uit Eindhoven moest vertrekken. Bijna alle aankopen van De Jong, van wie Armindo Bruma en Érick Gutiérrez het duurst waren, rendeerden niet.

Na een hectische periode, met vieze spelletjes achter de schermen die ze bij de Brabantse club helemaal niet gewend zijn, keerde de rust langzaam terug. De eveneens zwaar aangeslagen algemeen directeur Toon Gerbrands wist de rijen weer te sluiten en het stopzetten van de competitie vanwege het coronavirus kwam PSV in dat opzicht uitstekend uit.

Roger Schmidt

De lange voetballoze periode gaf PSV de tijd de club weer op te bouwen. Trainer Roger Schmidt werd aangesteld en is als het ware het boegbeeld van het nieuwe PSV. De Duitser bouwde in het verleden een aardige staat van dienst op en liet zijn elftallen vaak aantrekkelijk voetballen.

Schmidt wilde alle PSV'ers een kans geven toen hij halverwege juli de voorbereidingen startte op het nieuwe seizoen. Hij bleef de weken erna vriendelijk glimlachen, maar zal ook geschrokken zijn van het materiaal dat hij voorhanden had. Dat was niet goed genoeg, in ieder geval niet goed genoeg als PSV weer een hoofdrol wilde gaan spelen.

Buitenkansjes

PSV moest inventief zijn, loeren op buitenkansjes. En in deze financieel moeilijke periode toch ook maar weer de portemonnee trekken als dat moest. De ogen waren vanzelfsprekend weer gericht op De Jong, die lang geduldig was en nu voor een deel ook kon meeliften op het grote netwerk van Schmidt. De Duitser heeft in korte tijd al veel te zeggen, zo werd duidelijk. Bijna al zijn transferwensen zijn ingewilligd.

Met de komst van Philipp Max heeft PSV eindelijk weer een goede linksback. Ibrahim Sangaré kwam voor 9 miljoen euro over van Toulouse. Doelman Yvon Mvogo blunderde de eerste duels opzichtig en zal het vertrouwen nog moeten winnen. De meest spectaculaire transfers bewaarde PSV voor het laatst. De ervaren Israeliër Eran Zahavi moet zorgen voor de doelpunten, oud-aanvoerder Marco van Ginkel keert opnieuw terug en het lukte PSV zelfs de transfervrije Duitser Götze te strikken, de WK-held van 2014.

Supporters van PSV kwamen dinsdagavond op sociale media superlatieven te kort. En De Jong? De Jong kwam haast tijd te kort om met alle nieuwelingen te poseren voor het twitterkanaal van de club. Geen boosheid of bijna betraande ogen dit keer, maar met een hele grote lach.

René ging afgelopen week in Veronica Inside los op PSV-trainer Schmidt. Bekijk hieronder het framgent

Deel dit artikel

Link gekopieerd