Terug

Volg Vandaag Inside

Bestuursraad Ajax vraagt RvC om heroverweging besluit Alex Kroes

Unspecified

13 apr 2024, 22:19

De bestuursraad van Ajax wil dat de raad van commissarissen zijn besluit over het voorgenomen ontslag van algemeen directeur Alex Kroes heroverweegt. Dat staat in een brief die zaterdag naar alle leden van de club uit Amsterdam is verstuurd.

De raad van commissarissen, onder leiding van Michael van Praag, wil Kroes ontslaan omdat hij met voorkennis zou hebben gehandeld in het aandeel Ajax. De bestuursraad heeft de afgelopen week gesproken met zowel de leiding van Ajax als Kroes en meldt in de verstuurde brief dat "het zich zeer zeker bewust is van bestuurlijke regels en complexiteit aangezien Ajax een beursgenoteerde onderneming is".

"Toch zegt de bestuursraad te geloven dat een heroverweging mogelijk is welke kan leiden tot een terugkeer van Alex Kroes bij Ajax in welke vorm en onder welke voorwaarden dan ook", staat er in de brief aan de leden. "De bestuursraad roept de raad van commissarissen dan ook op om toch echt komende week met elkaar te kijken wat er nodig is om tot een heroverweging te komen die het belang van Ajax dient."

De bestuursraad vertegenwoordigt de vereniging Ajax, die in het bezit is van 73 procent van de aandelen van de club. De raad van commissarissen behandelt het voorgenomen ontslag van Kroes op 21 mei tijdens een buitengewone vergadering voor aandeelhouders. Voorzitter Michael van Praag is bereid de leden van Ajax eerder bij te praten. De leden van Ajax komen op 25 april bijeen om over de crisis bij hun club te praten.

Van Praag liet al weten dat hij niet van plan is om het ontslag van Kroes terug te draaien. "We hebben ons uitgebreid laten voorlichten door wel vijf of zes advocaten van NautaDutilh", zei hij recent. "Daarna hebben we een weloverwogen beslissing genomen. Alex heeft ons verteld hoe hij het ziet. Maar je kunt geen algemeen directeur handhaven die dit met zich meedraagt. Dat kan ik ook niet aan onze stakeholders uitleggen."

De bestuursraad van Ajax is zo machtig dat het de raad van commissarissen naar huis kan sturen.

In Koffie met Chris, een online rubriek van Vandaag Inside, vertelde Chris Woerts dat Alex Kroes in zijn eerste week bij Ajax geen vrienden heeft gemaakt. Bekijk het in de video bovenaan deze pagina.

Deel dit artikel

Link gekopieerd